Бюджетните икономии, войните в Близкия изток и недостатъчните инвестиции в новите технологии са довели до загуба на военното превъзходство на Съединените щати в района на Тихия океан. Това означава, че при хипотетичен сблъсък с Китай - първа военна сила в Азия - базите може да се окажат в китайски ръце в първите часове на конфликта.

Изводите са част от доклад на Центъра за изучаване на САЩ към Университета в Сидни. Според текста отбранителната стратегия в Тихия и Индийския океан е изправена пред "безпрецедентна криза" и може да създаде затруднения дори при защита на съюзниците от Китай. След години на войни, водени от САЩ, военновъздушните и военноморските сили не са подготвени за конкуренцията в региона - оборудването е остаряло, инцидентите са се увеличили, обучението на военнослужещите е съкратено.

Всичко това означава, че Австралия, Япония и други съюзници трябва да пренасочат вниманието си към региона, смятат авторите. Оценката потвърждава доклад на Пентагона от тази пролет, в който се казва, че Пекин работи за създаването на армия от световна класа, за да стане "силата с надмощие в Индо-тихоокеанския регион. В тези планове са включени над 2000 балистични ракети с малък, среден и голям обсег.

"Китай разположи внушителен арсенал от ракети с прецизно насочване и други системи, с които да подрони американското военно надмощие", се казва в текста. Става дума за "хиляди ракети".

"Този разрастващ се арсенал от точни ракети с далечен обсег представлява голяма заплаха за почти всички американски, съюзнически и партньорски бази, площадки за излитане, пристанища и военни инсталации в западната част на Тихия океан. Тъй като тези обекти може да се направят безполезни от насочени удари в началните часове на конфликт, ракетите на (Народноосвободителната армия на Китай - бел. ред.) са предизвикателство за способността на Америка да действа свободно" в региона.

Стратегията на САЩ в региона е в криза заради несъответствието между амбициите Вашингтон да остане водещата сила в региона и все по-намаляващите и все по-неефективни ресурси. Според съавтора на доклада Ашли Тауншенд, цитиран от "Гардиън", част от проблема е и в разликата в задълженията на САЩ и Китай - първите заради глобалната си роля често са били принудени да дават приоритет на "спешното пред важното". Китай "все още няма глобална отговорност, има регионална отговорност".

Според доклада проблем създават и "растящата пристрастност и идеологическа поляризация и в двете партии в конгреса за приоритетите за федерални разходи".

Китайското външно министерство, цитирано от Си Ен Ен, твърди, че не е запознато с доклада, но подчертава, че Пекин води "отбранителна по характер" политика във военно отношение.