Палестинският президент Махмуд Абас уволни всичките си съветници и нареди на бившия премиер Рами Хамдала и други бивши членове на кабинета да върнат десетки хиляди долари, получени след тайно увеличение на заплатите, разпоредено от него преди две години, съобщи агенция "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Палестински служители казаха, че тези решения, за които официално бе съобщено вчера, са част от опитите за намаляване на разходите и възстановяване на средства, след като Израел престана да предава на палестинската власт постъпленията от събираните мита.

Палестинската власт, която управлява част от окупирания от Израел Западен бряг, отдавна е обвинявана в корупция и злоупотреби. През годините Абас е имал десетки съветници, много от които са продължили да получават заплата и бонуси и след като вече не са били на този пост.

По силата на временни мирни споразумения Израел събира данъци от името на палестинската власт, като сумата е около 130 млн. долара месечно. Миналата година обаче еврейската държава спря да предава на палестинците плащанията, за да накаже властта, която изплаща стипендии на арестувани палестинци, семействата им и на близките на убити от израелски войници.

Премиерът Бенямин Нетаняху многократно е изисквал Палестинската автономия да спре да дава пари на хора, които за палестинците са национални герои, а за израелците – терористи. Според Абас плащанията са социални помощи за затворниците и семействата им, но според еврейската държава те са стимул за повече и по-тежки терористични атаки.

Дневник