Свиневъдите в Китай, които успяха да се опазят от африканската чума по свинете, откакто епидемията се разрази преди година, сега печелят. Някои имат рекордни печалби от 200 долара за прасе, благодарение на скочилите цени, предаде агенция "Ройтерс".

Вирусът достигна всяка провинция в най-големия производител на свинско в света. Общо прасетата са намалели с една трета през юли спрямо същия период на миналата година по данни на министерството на селското стопанство. Според някои наблюдатели половината от прасетата вече ги няма.

От юни резкият спад на производството предизвика повишение на цените. Средната цена на свинското прехвърли рекорда от 2016 година от 21 юана за килограм по-рано този месец и достигна 24.6 юана (3.48 долара) за килограм на 19 август според данни на Shanghai JC Intelligence Co Ltd.

Тенденцията е необичайна - обикновено цените на свинското през лятото са ниски, тъй като търсенето е по-слабо, и те започват да се повишават през септември.

Високите цени на свинското ще подкопаят печалбата на преработватели като WH Group, който отчете миналата седмица спад със 17% на печалбата си за първото полугодие и предупреди, че цените ще продължат да се повишават.

Особено високи са цените на свинското в Южен Китай, след като болестта опустоши района през последните месеци. Производството в района се понижаваше от години, след като местните правителства затвориха ферми близо до водоизточници, за да опазят околната среда. Цената на живо прасе в Гуандун достигна над 28 юана за килограм, което е двойно спрямо равнището от края на май.

Средният марж на печалба от прасе превиши 1000 юана, приближавайки предишния рекорд от 1135 юана, отбелязва Shanghai JC Intelligence. Маржовете в Гуандун са близо 1700 юана.

Такава печалба е многократно по-висока от печалбата, която могат да очакват фермерите в Европа или САЩ. Тя изкушава някои животновъди да се разрастват отново въпреки големите рискове заради АЧС.

Китайските потребители също усещат отрицателните последици от болестта. Цената на свинското на дребно скочи с над 40 процента от първото масово разпространение на болестта през август 2018 година. Правителствени представители очакват скок на цените със 70 процента през второто полугодие, когато търсенето на любимото на китайците месо се засилва заради по-хладното време и Лунната нова година. /БТА

Дневник