"Тенисът е най-добрата възможност за мен да оцелея в обществото." С тези думи на Дъкхи Лий започва видео с представянето му от АТП. Близо две години по-късно кореецът влезе в историята като първия глух тенисист с победа в основната схема на турнир от АТП тура.

Той се наложи със 7:6 (4), 6:1 срещу Хенри Лааксонен в Уинстън-Салем.

"Хората ми се подиграваха заради увреждането ми. Казваха ми, че не бива да играя. Беше наистина трудно, но приятелите и семейството ми помогнаха да се справя. Исках да покажа на всички, че мога да го направя", разказа 21-годишният Лий, който е 212-и в световната ранглиста.

С посланието си кореецът иска да окуражи хората с увреждания. "Ако се бориш здраво, можеш да постигнеш всичко."

Диагнозата му е била поставена, когато е бил на две години. Когато играе, той не чува отсъжданията на съдията и разчита на жестове и знаци.

Първата му победа беше посрещната с вълнение от близките му и от други тенисисти. "Победих го преди няколко години. След мача той дойде при мен с гугъл преводач и ме попита: "Какви са ми слабостите." За човек, който е глух и не говори английски никак добре, да направиш нещо подобно... Аз не бих го направил. Беше наистина яко", каза Тенис Сандгрен.

Американецът обясни, че тенисистите обикновено добиват богата информация от звука при удара на топката от съперника. "Ако не можеш да го чуеш... Трябва да имаш невероятни умения и невероятен талант", добави той.

Носителят на три титли от Големия шлем Анди Мъри също заяви, че без да чува звука, би било много по-трудно да се ориентира в детайлите в играта. "Очевидно това е голям недостатък, така че за да може да прави това, което прави, се изисква огромно усилие", каза шотландецът.

При 5:1 във втория сет на историческия за Лий мач срещу Лаасконен поради грешка на таблото се изписа 40:15, а резултатът всъщност беше 30:15. Последва кратко объркване заради липсата на разбирателство между корееца и съдията. Наложи се един от доброволците да покаже с три пръста, че резултатът на Лий е 30 - жест, който азиатецът разбра.

Лий не владее жестомимичния език, тъй като още от дете е научен да чете по устните на корейски. Понякога, когато говори, речта му е трудна за разбиране за корейците. По време на пресконференцията след мача доброволец превеждал въпросите на корейски, а годеницата на Лий - Соопин, ги предавала на тенисиста. След това Лий отговарял, а отново след съдействието на Соопин преводач предавал думите пред местните журналисти.

Лий, който досега е играл основно в турнири в Азия, казва, че ще продължи да използва същия подход за мачовете си. "Ще давам най-доброто от себе си и ще видим какво ще стане."

Дневник