Пожарът в района на сметището край Свищов пламна за трети път и още гори, въпреки усилията на огнеборците да го потушат вече шесто денонощие. Мобилизирани са хора и техника от съседни общини, за да овладеят пожара, а в Свищов бе обявено бедствено положение.

"В гасенето на пожара участват 6 екипа пожарникари и доброволци от с. Овча могила и община Свищов. Осъществен е контакт с Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново за извършване на замерване на вредните емисии на въздуха", съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Станциите отчитат, че показателите на въздуха са в норма. В района на пожара са и служители от Изпълнителна агенция по горите в Свищов.

"Пожарът е локализиран, но все още тлее на площ около 50 дка", допълни комисар Николов, цитиран от "Фокус". Очаква се утре да започне посипването с пръст над сметището. Хората от вилната зона в местността Ненова шатра са най-засегнати от силния и гъст дим.

Ликвидирани са повече от 25 хиляди пожара от началото на годината като са спасени почти 450 човешки живота, каза Николов. От началото на годината пожарната се е отзовала на над 36 хиляди сигнала за произшествия.

Ликвидирани са повече от 25 хиляди пожара, като само за последната седмица са пламнали над 1200 пожара. За същия период са извършени почти 10 хиляди спасителни операции, отчете Николов.

По думите му, при тези инциденти са спасини близо 450 човешки живота. "През летния сезон са възникнали 300 пожара в горския фонд на страната и селското стопанство. Почти 12 хиляди са пожарите в сухи треви и храсти", допълни още Николов.

Той каза, че пожарите в депото за отпадъци в с. Шишманци, област Пловдив; в с. Брягово, област Хасково; в с. Воден, община Болярово, в складовата база на фирма "Феникс Ресурс" в Дупница; в района на с. Реброво, община Своге; в склада за вторични суровини в Ботевград са напълно изгасени.

Продължават работата на пожарникарите в с. Липен, община Монтана. "Пожарът е обхванал площ около 4000 дка сухи треви и храсти. Стихията е локализирана, като в гасителните действия участват 3 пожарни екипа", каза комисар Николов.

Най-често причините за пожари са високите температури, сушата и човешкият фактор. Николов призова хората да не палят огън на открито при силен вятър.

"Анализът показва, че в огромната си част причина за пожарите в природата е човешката дейност – селскостопанска работа, невнимателно използване на открити източници, палене на огън на нерегламентирани за тази цел места, използването на технически неизправни моторни превозни средства", коментира Николов.

Дневник