Коментар на руски "наблюдател" в Радио "Спутник" по повод сделката между България и САЩ за нови бойни самолети F-16 привлече вниманието на социалните мрежи днес най-вече заради присмехулния си тон към действията на българското правителство. Текстът на Михаил Шейнкман дори не е особено популярен - на сайта на финансираната от руския бюджет медийна група той се е появил миналата сряда и е четен досега по-малко от 1300 пъти. Видеото, на което авторът чете саркастичния си текст е гледано за близо седмица само 145 пъти.

Но появата му е поредната проява на това, че в пропагандата на Кремъл често лявата ръка не знае какво прави дясната. Както и повдига въпроса с кого разговаря в България и защо се възхвалява ветото на президента Румен Радев.

В коментара си Шейнкман пише по повод оръжейната сделка, че "сигурно страшно те вбесява, когато страната си година след година е наричана най-бедната в ЕС", но няма и дума за това, че руски държавни компании също от години много настойчиво искат да построят в тази България енергийни проекти за милиарди долари на данъкоплатците. Същият премиер и правителство, на които се подиграва авторът за покупката за 2.2 млрд. лв, искат да строят ядрена централа с водещ кандидат "Росатом" за доста повече милиарди.

Според Шейнкман обновяването на въоръжението на България било същото като опита на изостаналият с обиколка последен в състезание тича към финала с високо вдигнати колене, събирайки овации от трибуните. "Тези по средата никой няма да ги запомни, а над финала ти дълго ще се смеят", пише той.

Следват обичайните за тази медия квалификации, че " в НАТО няма какво да мислиш - там трябва да се вярва и да се подчиняваш, ако САЩ кажат "Взимай F-16, ще трябва да ги купиш". После Шейнкман пише, че докато "Локхийд Мартин" доставят машините "по пътя цената им може още да се повиши, но това означава, че България ще получи шанса да затвърди позициите си в рейтинга на най-разточителните държави от северноатлантическия блок."

Изниква и дежурната фраза "отказаха се от "Южен поток", макар че това беше уникална възможност да напуснат последното място в ЕС по благосъстояние, а сега вече няма къде по-надолу да пропадат и затова нищетата излита (...) сега вече ще казват, че България е и най-глупавата".

"Спутник" е част от холдинга "Россия сегодня", създаден за разпространяване гледната точка на Москва към събитията в страната и чужбина. Холдингът е базиран в бившия международен пресцентър на министерството на външните работи на СССР. Важна особеност за аудиторията на сайта на телевизия RT - най-активната част от групата, е че по данни от април 2018 г. на SimilarWeb той се чете най-много от... интернет адреси в Русия (38%).

В този смисъл ехидният коментар на Шейнкман изглежда насочен предимно към вътрешната аудитория с цел създаване и утвърждаване на определен образ за България.

Радио "Спутник" публикува два дни преди неговия текст и разговор с българския "експерт в областта на международните отношения" Станислав Бачев. "Когато имаш над 20 работещи МиГ-29 и още толкова Су-25, то осемте F-16, които още не са произведени, приличат на подарък в позлатена опаковка - това е кулминацията на опитите да се въведе обществото в заблуждение", казва Бачев. "Става ясно, че целта на покупката е не осигуряването на националната сигурност, а изпълнението на политическа договореност, за да се спонсорира военно-промишления комплекс на друга държава."

Завършилият история в Шуменския университет и докторант във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" Бачев е представян като "международен и геоенергиен анализатор", автор е на монографията "Геоенергетиката в отношенията ЕС - Русия в началото на 21-и век". Със същата тема участва и в проведената миналия месец юбилейна българо-руска конференция по повод 140-а годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

Една от главите в дисертацията му от пролетта на 2018 г. за "доктор по политология" се казва "Предизвикателствата пред ЕС и Русия: цветните революции и грузинската война". В рецензия от доц. Дарина Григорова се казва, че работата му е "фокусирана на цветните преврати и специфичните им особености в Грузия и Украйна. (...) Фиксират се разнообразните методи на американско геополитическо и икономическо влияние в постсъветското пространство и в цветните преврати – "оранжевият" (първият майдан в Украйна) и грузинският. Анализира се "балканският коридор" като част от цветната схема в усвояването на постсъветските републики."

В понеделник в."Труд" публикува върху две страници интервю с Бачев, в което той заявява, че няма такова нещо като евроатлантически ценности, "има общочовешки ценности". Разговорът обхваща всякакви теми - от прекратения договор за ракетите със среден и малък обсег през споровете за сондажите в икономическата зона на Кипър до интереса на Доналд Тръмп към Гренландия и публикацията на "Ню Йорк таймс" за хакерската атака срещу НАП. Лайтмотивът в интервюто е, че всичко е част от голямата игра САЩ-Русия и че "Русия показа, че без нея не може да има договаряне по никой световен въпрос".

Същият политолог казва за Радио "Спутник" по повод F-16, че "когато в България се отказват от подобряване на социалната сфера и в същото време взимат вътрешен дълг за няколко самолета (...) това демонстрира отсъствие на инстикт, позволяващ отстояване интересите на държавата". Силата на държавата, продължава Бачев, се измерва на първо място в способността на политическата класа да се издържа под натиск.

Младият геоенергиен анализатор казва в този разговор също добре известната руска теза, че България е изгубила суверенитета си, не е свободна да избира и е станала част от ЕС, в който разполагането на над 50 000 американски военни действа като "дружба с опрян в слепоочието пистолет". В заключение той описва ситуацията с цитат на герой на Ал Пачино - "Най-лошото от всичко е ампутираната душа".

Дневник