Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова е определена за председател на Съвета по киберсигурността, съобщи правителствената пресслужба.

Съществуването на такъв съвет е предвидено в приетия през октомври миналата година Закон за киберсигурност. Новата структура е консултативен и координиращ орган към Министерския съвет по тази тема и се оглавява от вицепремиер. Членове на съвета ще са 18 души между които министрит на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на транспорта, на финансите, на енергетиката, шефове на служби. Николова е представител на "Обединени патриоти" в правителството. Тя пое поста от лидера на НФСБ Валери Симеонов след оставката му. Нейни ресори са здравеопазване, икономическа и демографска политика, околна среда, транспорт и информационни технологии, икономика и туризъм.

Николова поема новата отговорност след като наскоро в резултат на хакерска атака от сървърите на Националната агенция за приходите бяха свалени и получиха публичност лични данни на над 5 млн. българи. Случаят се разследва от прокуратурата, собственикът на компанията за кибер сигурност "ТАД груп" е в ареста.
Очаква се под ръководството на Николова съветът да анализира тенденциите на киберзаплахите, рисковете, методите за противодействие и за развитието на необходимия капацитет, приоритетите за изграждането и развитието на човешки, технологични, инфраструктурни, финансови и организационни компоненти и при необходимост предлага решения и действия.

Дневник