За пръв път от години сирийските проправителствени сили овладяха важен град в провинция Идлиб - последна крепост на бунтовниците в хода на войната.

Такива съобщения дойдоха от международни и местни медии и организации, наблюдаващи хода на продължаващия осем години и половина конфликт, на фона на нарастващо напрежение с Турция след удари на сирийски и руски самолети срещу неин конвой.

Русия обяви, че наблюдава ситуацията внимателно и че в момента нейни военни са на терен. Междувременно един от редките си коментари по темата направи и Китай. Представител на Пекин заяви след преговори в Женева със специалния пратеник на ООН за Сирия, че има опасност от "възраждане на терористични организации като "Ислямска държава".

По-рано Сирийският център за наблюдение на човешките права обяви, че бунтовници и джихадисти са се изтеглили от Хан Шейхун - тяхна крепост от 2014 г. За "Ройтерс" това потвърждават и военни източници, свързани с властите в Дамаск.

Районът около града в южен Идлиб е със стратегическо разположение и е важен за снабдяване на бунтовниците, но и стана известен покрай атаките от 2017 г. Тогава въздушни удари на проправителствени сили доведоха до смъртта на десетки цивилни, а Западът обвини Сирия и Русия, че е използвано химическо оръжие. Москва и Дамаск отричаха, обвинявайки бунтовници ту в инсценировка, ту в евентуален взрив на склад за химически боеприпаси. След инцидента се стигна до американски въздушен удар.

Джихадистката група "Хайят Тахрир аш Шам" (която на практика контролира Идлиб) заяви, че не е напуснала града. Въпреки това Центърът за правата на човека говори за изтегляне от няколко позиции в последните 24 часа

Турция - костеливият орех

Ако съобщенията се потвърдят, победа в Хан Шейхун би била значима в опитите на режима на президента Башар ал Асад да освободи "всеки сантиметър" от Сирия.

Една от големите трудности обаче идва от Турция. Поне трима души са убити при въздушен удар на сирийските сили срещу турски конвой, пътуващ за провинция Идлиб, обяви Анкара, която подкрепя бунтовнически организации. Атаката е станала преди достигане до наблюдателен пункт край град Морек (южно от Идлиб, в провинция Хама). През целия ден последва размяна на реплики между представители на двете държави.

Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция, от този момент ще бъде направено всичко възможно за защита на военнослужещите (каквито действат на терен, откакто Турция за пръв път влезе в Северна Сирия преди три години).

За позицията, на която се намират турските сили край Морек, текат преговори между Анкара и Москва, твърдят източници на "Ройтерс", подкрепящи режима в Дамаск. Но Чавушоглу заяви, че това няма да се случи. Хан Шейхун е недалеч от тази позиция, близо до провинция Хама.

Турция, Идлиб и бежанците

Идлиб трябваше да е една от буферните зони, договорени между Москва и Анкара миналата година. Край Морек бе една от 12-те наблюдателни позиции на Турция съгласно споразумението с Русия.

Провинцията, където режимът изпрати (т.нар. евакуации) цивилни и част от бунтовниците, бягащи от овладените провинции на Сирия, обаче отново се оказа на прицел на режима и руските му съюзници, след като бомбардировките продължиха през април.

В Идлиб са разположени и подкрепяни от Турция умерени бунтовници и опасността от тежки сблъсъци между тях и силите на Асад в буферната зона - за сметка на цивилните - бе честа тема на срещите на президентите на двете държави.

Оценки на различни експерти организации сочат, че загиналите цивилни са стотици. "Сбъдва се най-големият ни кошмар", каза за Би Би Си Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия бежански съвет. Преди две години като ръководител на група на ООН по хуманитарните въпроси в Сирия той предупреди, че и Дамаск, и Анкара вече са причинили хуманитарна катастрофа.

Новата ескалация на напрежението в Турция се случва в момент, когато според публикации на турски и международни медии Анкара все по-често прибягва до връщане на сирийски бежанци (формално доброволно и с подпис на документи), пребиваващи в Истанбул. Сирийци, преживели това, твърдят, че някои от тях са се озовали в зони на конфликти като Идлиб в момент, когато в Турция рязко се задълбочават антибежанските настроения.

Днес изтича крайният срок за десетки (или стотици) хиляди сирийци, които живеят нелегално в Истанбул, да напуснат града. Част от тях са регистрирани в други турски провинции, други са без документи. По официални данни сирийците в Турция са около милион, но повечето наблюдатели оценяват броя им над 1 млн. души, ако се броят и нерегистрираните.

Дневник