Община Велинград и землището на град Априлци са новите зони на разпространение на африканска чума по свинете - и на двете места е намерено по едно умряло диво животно, заразено с опасния вирус, се вижда от сайта на Българската агенция за безопасност на храните.

Вчера беше съобщено за случай на заразено диво прасе край Пещера.

Според правилата в такива случаи е забранен достъпът до горските територии в инфектираната зона, която обхваща площ от 200 кв. км около огнището. Това означава, че само хората, ангажирани с предотвратяването на разпространението на болестта могат да влизат в района, но дрехите и обувките им както и превозните средства, трябва да бъдат дезинфектирани. Забранено е там да се влиза за разходка, бране на гъби или билки и дърводобив.

Това е първи случай на заразата в Ловешка област и втори в Пазарджишко, където преди седмица бяха намерени останки от заразено диво прасе в горското стопанство "Чепино", също в община Велинград. 

Заради инфекцията ще бъде отменен и традиционният събор в с. Юндола в края на август, съобщи БТА.

Нито в Априлци, нито във Велинград има индустриални свинекомплекси.

Заболяването не е опасно за хората, но за свинете няма ваксина, нито лечение и затова е застрашен целият отрасъл.

Първият случай на вируса при дива свиня е установен през тази година през февруари в землището на Девня. От началото на юли внезапно заболяването получи широко разпространение, като се прехвърли от диви на домашните животни. Пострадаха седем свинекомплекса, понесоха загуби и хиляди хора, които отглеждат животни за лични нужди. При случай на заболяло домашно животно се унищожават всички прасета в радиус 3 км, а досега според експертни оценки са пострадали около 20% от свиневъдството в България.

Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев съобщи пред БТА, че епизоотичната комисия официално ще предложи по 300 лв. да получат всички стопани, умъртвили доброволно животните си, дори и да са извън санитарните зони. 

Дневник