САЩ и Румъния признават, че енергийната сигурност е въпрос на национална сигурност. Подчертаваме нашето несъгласие със "Северен поток 2" и други проекти, които поставят нашите съюзници и партньори в зависимост от енергоносителите от Русия." Освен това се заявява, че Румъния има интерес от първа ядрена централа, за която да работи с американците.

Това се казва в съвместно изявление на президентите на САЩ и Румъния Доналд Тръмп и Клаус Йоханис по повод гостуването на румънския държавен глава в Белия дом.

Той е разпространено на сайта на Белия дом и без да споменава изрично, очевидно има отношение и към продължаването на "Турски поток" в България и Унгария или ядрените централи с руско участие или финансиране, които вече се строят или се планира да бъдат строени в двете страни.

"Румънските ресурси от природен газ имат потенциал да увеличат просперитета на нашите народи и да засилят европейската енергийна сигурност. САЩ и Румъния ще обсъдят как най-добре да подобрят инвестиционния клима в енергетиката на Румъния по начин, от който имат полза и двете страни. Окуражаваме нашите индустрии да работят тясно в подклепа на румънските цели в мирната ядрена енергетика", се казва още в текста.

Против "Северен поток 2", който се строи единствено от "Газпром", вече се обявиха Украйна, Полша и балтийските страни. Дания още не е дала разрешение за преминаване на част от трасето през нейните води в Балтийско море, порад икоето проектът едва ли ще успее да заработи в срок в нощта на 31 декември срещу 1 януари 2020 г.

Дневник