Две училища в Шуменска област са сред 100-те учебни заведения, които дават най-добра подготовка на възпитаниците си по български език и литература /БЕЛ/.  Това са ППМГ “Нанчо Попович” и ПЕГ “Никола Йонков Вапцаров”, като заемат съответно 86-то и 96-то място.

Класацията е на Министерството на образованието и науката (МОН) и е на база средните резултати от майската сесия на матурата по БЕЛ. Възпитаниците на ППМГ са изкарали среден резултат Мн. добър 4,82, а тези на ПЕГ – Мн. Добър 4,79. На първо място е Немската езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов” в София, чиито ученици са показали резултат от Отличен 5,64. Веднага след нея се нареждат отново софийски училища: СУ с преподаване на чужди езици “Владислав Граматик” и 164. гимназия с преподаване на испански език.

Въпреки че попадат в топ 100, двете шуменски училища и губят позиции спрямо минали години. През 2017-та те бяха в златната среда - на 51-во и 52-ро място с равен резултат Мн. добър 5,11. А през 2016 г. Езиковата гимназия е била доста по-напред спрямо тази. Тогава с резултат 5,13 учениците й са я класирали на 46-то място сред всички училища в страната. Зрелостниците на математическата пък са показали резултат от 4,97 и са били на 71-во място.

Всички съседни на Шумен области, с изключение на Търговище, т.г. имат училища на по-горни позиции, спрямо двете шуменски. Също така, на картата на МОН, нашата област е оцветена с червено, тъй като общият успех на всички явили се на матурата 1292 ученици от областта е под 4.00 - 3.85.

ШУМ.БГ