Президентът на САЩ отново заяви, че би било "целесъобразно" Русия да бъде допусната обратно в групата на седемте индустриално най-развити държави в света, известна като Г-7. Лидерите им се събират след броени дни във Франция, а Владимир Путин е изключен от участие след анексирането на Крим през 2014 г.

Тръмп се е изказвал в този дух и през миналата година, но реакцията на Кремъл е, че Русия вече не се интересува от този формат, основан през 1998 г., и предпочита други, по-адекватни на многополюсния съвременен свят. Но също така Владимир Путин е казвал, че кани лидерите на Г-7 да се съберат с него в Москва.

Според източник на CNN този път съгласие за подобен ход изразил в телефонен разговор с Тръмп и френският президент Еманюел Макрон. Той имал предвид срещата на върха през 2020 г., тъй като очевидно за краткото оставащо време до събирането в Биариц няма как руската страна да се включи и да участва в подготовката на разговорите и евентуалните заключителни документи.

Източникът на CNN твърди, че инициативата дошла от Макрон, а Тръмп го подкрепил, като американският президент възнамерявал да повдигне въпроса на срещата във Франция на 24-26 август. Тази седмица Макрон разговаря над 2 часа в лятната резиденция във Форт Брегансон с президента Владимир Путин, който оцени положително срещата. След това Макрон написа във "Фейсбук" на руски език, че Русия е "дълбоко европейска страна", и отбеляза напредъка по редица въпроси между Париж и Москва.

Говорейки пред журналисти в Белия дом, американският президент хвърли върху предшественика си и вината за изключването на Русия от Г-8 "Предполагам, че президентът Обама е смятал, че не е добре, когато Русия е в Г-8, и е искал Русия да я няма там, защото Путин го е изиграл."

"Но аз мисля, че е по-подходящо Русия да е вътре. Би трябвало да имаме Г-8, защото много от нещата, за които разговаряме, имат общо с Русия", допълни той. В Г-7 членуват още Великобритания, Германия, Франция, Италия, Канада и Япония.

Дневник