Изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, заклали доброволно прасетата си в риск от африканска чума и дезинфекцирали дворовете си, ще започне след 1 септември, съобщи Българската агенция за безопасност на храните. Кметовете на населени места имат 4 дни (включително събота и неделя), за да съставят списъци на стопаните, които имат право да получат сумата, а потенциалните й получатели - още по-малко време, за да подадат молба, се вижда от определените срокове.

Освен да изготвят списъците кметовете са натоварени и с още отговорности - да гарантират, че дезинфекцията е извършена, да поставят на видно място списъка на включените за подпомагане и да координират плащането на сумите.

Право на обезщетение имат стопанствата в 20 км санитарни зони около индустриалните ферми, а именно селата Караманово, Николово, Голямо Враново и Бръшлен в русенско, силистренските Попина и Ветрен, както и свищовското Българско Сливово. Ще бъдат компенсирани и стопаните в зони, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии, се казва в съобщението.

За улеснение на собствениците на прасета, представители на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще изплащат обезщетението на място в брой, а кметовете предварително ще обявяват деня и часа.

При желание на стопаните средствата могат да им бъдат преведени и по банков път.

Да получат пари имат право собственици на до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип ,,лично стопанство", които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба.

До 26 август кметовете на населени места имат задължението да съставят списък на хората, да го заверят при областния управител и официалния ветеринарен лекар с подпис и печат и да го внесат в Областната епизоотична комисия.

Заявленията за обезщетение се подават в кметствата. Те са по образец, в който всеки собственик декларира, че е усвоил доброволно месото. За да се възползва от помощта, той трябва да е извършил почистване и дезинфекция. Собственикът трябва да заяви, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.

Кметовете на населените места ще изготвят Констативен протокол по образец за удостоверяване на доброволното усвояване на месото и почистване и дезинфекция на стопанството.

Кметовете имат ангажимент да публикуват на публично място списъците със стопаните, които следва да получат помощ.

Наскоро Брюксел отпусна извънредно 3 млн. евро на България за справяне със ситуацията като има възможност част от парите да отидат именно за обеззаразяване на домашните дворове. Важно е да се отбележи, че сумата от 300 лв. се отнася за едно стопанство, а не за 1 умъртвено животно.

Дневник