На 90 процента е изпълнен план-приемът в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Все още единични свободни места има в 15 от обявените общо 49 специалности в образователно-квалификационните степени бакалавър, професионален бакалавър и магистър след средно образование.

Това съобщи за ШУМ.БГ заместник-ректорът по кандидатстудентска дейност на Университета доц. д-р Константин Константинов.

"Най-голям е интересът към специалностите Предучилищна и начална училищна педагогика, География и регионална политика, Английска филология. Реализирахме приемът и в новите специалности, които обявихме тази година – Българистика и медии, Руска филология и туризъм, Сигнално-охранителни системи и сигурност, Педагогика на обучението по природни науки", каза доц. Константинов.

Той добави, че документи за свободните места се приемат в Центъра по кандидатстудентска дейност в Шумен, в Колежа в Добрич и в Департамента за информация, квалификация и продължаващо образование във Варна.

До 27 септември пък се приемат документи и на желаещите да се обучават в степен магистър след завършено висше образование. 82 са магистърските програми на ШУ, като обучението е в Шумен, Добрич и Варна.

Тази година МОН отпусна на шуменското висше училище 1 137 бройки държавна поръчка.

ШУМ.БГ