Лионел Меси или Кристиано Роналдо? Това е въпросът, който вълнува голяма част от футболните запалянковци по света вече повече от десетилетие.

Въпреки напредването на възрастта, двамата продължават да играят на най-високо ниво и да печелят отборни и индивидуални награди.

"Меси е отличен футболист, който ще бъде запомнен не само заради "Златната топка", а защото винаги е във върха, година след година - както съм и аз. Разликата с мен е, че аз съм играл в различни отбори и съм печелил Шампионската лига с различни отбори ("Манчестър юнайтед" и "Реал" Мадрид)", каза Роналдо наскоро.

Екип от белгийски компютърни специалисти от KU Leuven и служители на холандката SciSports опитали да отправят по-различен поглед към сравнението между Меси и Роналдо.

Изследването

Те изготвили задълбочено изследване, като прегледали всяко едно отиграване на двамата за сезоните между 2013 и 2018 г., в които Меси и Роналдо играеха заедно в испанското първенство - съответно за "Барселона" и "Реал" (Мадрид).

"Оценката за представянето на даден футболист често се определя от головете и асистенциите. Головете са рядко събитие, защото по време на мач има средно около 1600 действия. Нашият модел разглежда всяко действие - удари, подавания, дриблиране, влизания и изчислява оценката", каза проф. Джеси Дейвис.

В обяснително видео от компанията дават пример какъв коефициент носи успешно подаване, върната назад топка или грешка.

Кой е по-добрият

Изводът е, че Меси е футболистът с по-висока оценка. При това с голяма преднина. Аржентинецът получава средна оценка 1.21 на мач за периода, спрямо 0.61 за Роналдо.

Двамата имат много висок коефициент за въздействието на отиграванията си. Голямата разлика идва от това, че Меси играе повече с топката и участва в повече действия.

"В първите сезони оценките на Меси и Роналдо са много близки. От сезон 2015-16 Меси излиза напред", казва студентът Том Декроос, който е участвал в изследването.

По думите му Пол Погба е пример за футболист, играещ често с топката, но е с по-нисък коефициент. Има и играчи, които по-рядко са с топката, но пък имат голямо въздействие - обикновено това е характерно за нападатели като Роналдо, Хари Кейн и Мохамед Салах.

"Меси е изключителен в това отношение - аржентинецът има много висок брой действия, а те са с висока стойност", посочва Декроос.

"Роналдо е класически голмайстор. Оценката му се определя основно от добрите му удари", посочва Лоте Брансен от SciSports.

Дневник