Фалшивите сигнали за бомби, получени днес от летища и медии в България, са част от международна схема. подобна поредица съобщения е била разпратена вчера и в други държави в ЕС, съобщи МВР.

Това станало в същия ред, както в България - първо на летищата, после на медиите.

От съобщението на МВР се разбира, че всички действащи летища в България са получили заплахата - София, Варна, Бургас и Пловдив. Това е станало чрез електронно съобщение на публични електронни пощенски адреси, обслужващи аерогарите. След това са били предупредени БНТ и други медии, информира МВР без да изрежда имена на медии. Според съобщението текстът на съобщението е имал за цел да създаде затруднения в работния им процес.

В спешен порядък специализирани екипи са извършили претърсвания за наличие на взривни устройства, такива не са били открити и работният процес е продължил нормално.

Във връзка с получените сигнали от отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП са извършени проверки и е установено, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България. Осъществен е контакт с международни правоохранителни власти за събиране на допълнителна информация.

Дневник