Авиокомпанията "Райънер" се изправи пред проблеми със стачкуващи екипи в няколко държави тази седмица – включително във Великобритания, чиито пилоти започват днес в полунощ двудневен протест.

Това ще бъде първата от две двудневни стачки, втората ще започне на 2 септември.

Неподчинение планираха и ирландските пилоти на нискотарифната авиокомпания, но Ирландският върховен съд блокира провеждането му. "Райънер" сезира съда, за да получи нареждане срещу синдиката "Форса" (Forsa), от който е част Асоциацията на ирландските пилоти (IALPA).

Вчера "Райънер "заяви, че "Форса" не е допуснала процесът по посредничество да бъде завършен преди да бъде обявена стачката, която според компанията би нарушила споразумение между нея и синдиката от миналата година. Авиопревозвачът очаква днес и решение на британското правосъдие за стачката на британските пилоти.

Петндевна стачка започнаха днес португалските стюарди и стюардеси от профсъюза SNPVAC. Нискотарифният превозвач предупреди пътниците, че малко полети ще бъде засегнати, а правителството нареди на служителите да изпълняват необходимия минимум услуги, за да бъде избегнат хаос, предаде агенция "Ройтерс".

Стачката, свикана от националния синдикат на гражданската авиация в Португалия (SNPVAC), е първата от вълна от планирани протести, които ще обхванат и Испания. Това се случва година след като стачки за заплатите и условията на труд принудиха най-голямата нискобюджетна авиокомпания в Европа да отмени стотици полети.

Два белгийски профсъюза призоваха членовете си да не удовлетворяват молбите на "Райънер" да работят на полетите, засегнати от протеста на португалските им колеги, показва писмо, видяно от агенция "Ройтерс". Това са CNE и ACV PULS.

Дневник