Правителството на германския канцлер Ангела Меркел реши вчера да не удържа вече данък "солидарност" на повечето данъкоплатци, предаде "Ройтерс".

Данъкът бе въведен след обединението на Германия. Целта му бе на първо място да подкрепя икономическото развитие на по-бедните източни провинции, влизащи в състава на някогашната Германска демократична република до падането на Берлинската стена през ноември 1989 година.

Според проектозакона, изработен от финансовия министър Олаф Шолц, около 90 процента от данъкоплатците от 2021 година вече няма да трябва да плащат данъка в размер 5.5 процента, който е прибавен към подоходния данък. За още 6.5 процента от данъкоплатците данъкът ще бъде намален.

"Днес е важен ден по пътя на приключването на германското обединение. Разходите по обединението до голяма степен свършват", посочи Шолц в изявление.

Правителството на Меркел не е взимало нови заеми от 2014 година благодарение на необичайно дълго продължилия цикъл на растеж, рекордно високата заетост, стабилните приходи от данъци и ниските лихви. Със засилването на опасенията от рецесия след свиването на икономиката през второто тримесечие има все повече призиви у дома и в чужбина правителството да осигури допълнителни бюджетни стимули.

Само хората с най-високи доходи ще продължат да плащат данъка изцяло. Шолц каза, че правителството ще обсъди това положение в бъдеще, но даде ясно да се разбере в интервю за телевизия А Ер Де, че сега не е моментът най-богатите да получават данъчни отстъпки.

С коалиционното споразумение от 2018 година консерваторите на Меркел и социалдемократите на Шолц се споразумяха за намаляване на данъчното бреме за средната класа.

Възможно е проектозаконът, който беше горещо дискутиран в правителството, да претърпи изменения, тъй като влиза в парламента. /БТА

Дневник