По време на посещението си в Берлин вчера британският премиер Борис Джонсън взе отношение и по въпроса за евентуално присъединяване на Русия към Г-7. Според него предвид случилото се в Солсбъри (атаката срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му), продължаващата нестабилност и гражданска война в Украйна и провокациите на Русия не само в Украйна, но и на други места, все още не може да става дума за връщане на Русия в Г-7.

По въпроса за връщане на Русия в групата германският канцлер заяви, че макар да се наблюдава известно раздвижване в позицията на руския президент Владимир Путин към Украйна, то не е достатъчно, за да гарантира връщането на Москва в групата.

Русия бе изключена от Г-8, сега Г-7, преди пет години като наказание за анексирането на Крим. Всички настоящи членове на Г-7 въведоха санкции срещу Москва.

По-рано вчера германски правителствен говорител заяви, че ако Русия даде някакъв сигнал, че е готова да промени позицията си по конфликта в Украйна, Г-7 може да обсъди връщането й във формата, припомня "Ройтерс".

Американският президент Доналд Тръмп намекна по-рано тази седмица, че Русия трябва да бъде поканена обратно в групата. "Мисля, че е много по-подходящо Русия да е вътре (...), защото много неща, които обсъждаме, са свързани с Русия", отбеляза президентът.

И Франция е против

Френският президент Eманюел Макрон заяви вчера, че възстановяване на Русия в Групата на най-развитите индустриални страни ще е стратегическа грешка и сигнал за слабост на западните държави.

"Мисля, че ако Русия може да се върне на масата без никакви условия, това ще бъде знак за слабостта на Г-7", заяви президентът пред Асоциацията на журналистите, акредитирани към Елисейския дворец. Изказването му идва преди предстоящата среща на Г-7 във Франция през уикенда. "Това ще бъде стратегическа грешка от наша страна и потвърждение, че сега е време на безнаказаност", добави той.

"Уместно е след време Русия да може да се върне... Разводът влезе в сила в момента на нахлуването в Украйна. Необходимо предварително условие (за връщане на Москва) е да се намери решение за Украйна въз основа на Минските споразумения", каза той и подчерта, че украинската криза трябва да бъде уредена, преди Русия да се върне, въпреки че е от жизнено значение обсъждането на международните кризи с Москва да продължи.

Брекзит

Джонсън бе посрещнат от демонстранти, скандиращи "Спрете Брекзит!" близо до канцлерството в Берлин, предаде "Ройтерс". Той изрази увереност, че ще може да предоговори споразумението за Брекзит, ако искането на Европейския съюз за предпазен механизъм за ирландската граница отпадне.

"Искам да кажа съвсем ясно на всички наши германски приятели и на германското правителство, че ние във Великобритания искаме сделка. За нас е необходимо предпазният механизъм да отпадне. Ако успеем да постигнем това, съм напълно сигурен, че можем заедно да продължим напред", каза британският премиер на обща пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.

Според нея е възможно Европейският съюз и Великобритания да намерят решение на въпроса с предпазния механизъм за ирландската граница през следващите 30 дни. Тя отправи за пореден път призив към Великобритания да постигне сделка за излизането си от ЕС, предаде ДПА.

И Меркел, и Джонсън изразиха желание за договаряне на сделка преди 31 октомври. Канцлерът подчерта обаче, че са взети мерки и за сценарий на Брекзит без сделка. Според Меркел е важно Великобритания да напусне ЕС по такъв начин, че двете страни да запазят близки и приятелски отношения в бъдеще. Германският канцлер подчерта необходимостта след Брекзит ЕС и Великобритания да обсъдят споразумение за свободна търговия помежду си.

По вина на Великобритания

Междувременно Макрон заяви, че ако има Брекзит без споразумение, ще е по вина на Великобритания, а не на Европейския съюз. Той каза, че исканията на британския премиер Борис Джонсън за предоговаряне на споразумението за раздяла, включително за отпадане на предпазния механизъм за ирландската граница, не могат да бъдат изпълнени в сегашния им вид.

На днешната среща с британския премиер Макрон ще поиска от него "разяснения", защото исканията му за предоговаряне на Брекзит "не са осъществима опция". "Може ли цената на твърд Брекзит да бъде компенсирана от Съединените американски щати? Не. И дори това да е стратегически избор, той ще бъде с цената на историческо васализиране на Великобритания. Не мисля че британският народ иска такова нещо", каза Макрон. /БТА

 Дневник