Индонезия спря вчера интернета в провинциите Папуа и Западна Папуа, в опит да попречи на разпространяването на протестите, предизвикани от малтретирането на папуаски студенти на остров Ява, съобщи ДПА.

Интернет връзките ще бъдат прекъснати докато ситуацията не се нормализира, заяви говорител на министерството на комуникациите и информационните технологии.

Индонезийските власти изпратиха подкрепление от 1200 полицаи и 300 военни в Западна Папуа, където избухна най-голямото насилие тази седмица. Демонстранти опожариха традиционен пазар и правителствени сгради в град Факфак вчера, но ситуацията е под контрол, съобщи полицията. Няма сведения за жертви през трите дни на многохилядни протести. Те бяха в отговор на грубите действия на полицията срещу папуаски студенти в провинция Източна Ява, които миналия петък призоваха за независимост на родината им.

Полицаи нахлуха в общежитие на папуаски студенти в Сурабая, втория по големина град в Индонезия, и за кратко задържаха десетки студенти по обвинение, че са осквернили индонезийския национален флаг. /БТА

Дневник