Специалният прокурор на Северна Македония Катица Янева остава в ареста за 30 дни, след като съдът прие искането на прокуратурата, предаде агенция МИА.

Янева, която подаде оставка преди повече от месец, бе задържана вчера. Тя е заподозряна, че е злоупотребила със служебно положение и е повлияла за освобождаване от ареста на бизнесмена с македонски и български паспорт Йордан (Орце) Камчев, обвиняем по гледано от нейната институция дело за пране на пари.

Другото подозрение е за незаконно облагодетелстване в сериозен размер (в случая 1.5 млн. евро). Ако бъде обвинена и осъдена, тя може да получи най-малко 3 години затвор.

За същия случай вече са задържани Боян Йовановски и Зоран Милески - двамата души, за които се смята, че са поискали и получили от Камчев подкупа, за да бъде придвижено в негова полза делото за пране на пари "Империя".

"Гръмоотвод"

Случаят с подкупа ("Рекет") повиши политическото напрежение в страната след публикация на записи от италианския в. "Ла верита", показващи предаването на парите от Камчев на Йовановски и Милески и подслушани телефонни разговори, включително с Янева. Загатва се евентуална роля на български граждани в случая.

Междувременно в публикация на сайта на "Ла верита", който често изразява позиции на консервативната опозиционна ВМРО-ДПМНЕ, Янева е определена като човек, осъден да стане "гръмоотвод" на властта. В нейното деяние участвала "цялата система" на управление, но политическият елит е дал възможност за месеца, откакто съпричастността ѝ към "Рекет" бе загатната (във времето около оставката ѝ), да се "унищожат доказателства, да се влияе на фактите и на свидетелите", вместо тя да бъде задържана по-рано.

Янева вече е в следствения затвор "Скопие" в квартал "Шуто Оризари", но ще го напусне за кратко днес, за да отиде на погребението на майка си (починала вчера сутринта) в Гевгелия.

Дневник