Държавната Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) е сключила договор за над 9 млн. лв. по търг за доставка на релси с дружеството "Юнайтед пропърти груп". Самото то не е известно, но е свързано с бившия депутат от ДПС и председател на ромската партия ДРОМ Илия Илиев. "Юнайтед" официално е собственост на 21-годишния Христо Янков, а отскоро неин управител е баща му - Йордан Илиев. Първият е племенник, а вторият е брат на бившия депутат, съобщава "Капитал".

Изданието припомня, че преди години фирми, свързани с него, са печелели поръчки за ремонт на железопътни участъци, повредени при бедствия, които обаче ремонтира държавата. Впоследствие прокуратурата поиска имунитета на Илиев заради разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери тъкмо заради железопътни търгове. През март Илиев получи 2 години с условна присъда с 5-годишен изпитателен срок за източването на 3 млн. лв. от НКЖИ.

Въпросният търг за доставка на релси е обявен през февруари тази година и е с две позиции, съответно за 9.12 млн. лв. и 2.8 млн. лв. с ДДС, като се явяват общо три кандидата.

"Ейч Ай Ти България" и "Инфра комерс" са другите две дружества, подали оферти. Първата фирма е подразделение на германската HTI Group и има опит в доставките на тръби за различни ВиК дружества в страната, а второто е дъщерно дружество на строителната компания "Трейс". Всички кандидати са подали оферти и за двете позиции, като цената е била единствен критерий за оценка на офертите.

В търга е имало изискване за опит с доставка на релси - поне 1150 тона за последните три години, посочва изданието, като допълва, че не е известно кога "Юнайтед пропърти груп" е придобила този опит, тъй като според справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки не показва да има спечелена поръчка за релси.

Янков официално става собственик на "Юнайтед" през септември 2018 г., а дружеството е създадено три години преди това. От момента, в който Янков става официално собственик, дружеството печели други пет обществени поръчки на стойност около 14 млн. лв.

"Капитал" припомня, че братът на Илиев и баща на Янков - Йордан Янков, беше собственик на "Енерджи груп 2003", която получи през годините 24.5 млн. лв. от търгове на НКЖИ.

Дневник