Френският президент Еманюел Макрон каза на британския премиер Борис Джонсън, че няма достатъчно време през следващия месец, за да се договори изцяло ново споразумение за излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде "Ройтерс".

В сряда германският канцлер предизвика Великобритания да представи алтернативи на предпазния механизъм за ирландската граница до 30 дена, което Джонсън с готовност прие.

Съдбата на Великобритания е само в ръцете на Джонсън, подчерта френският лидер, добавяйки, че вариант без сделка не е предпочитаният от ЕС, но блокът ще бъде готов за него.

"Искам да съм много ясен: през следващия месец ние няма да намерим ново споразумение за оттегляне, което да се отклонява много от първоначалното", посочи той по време на пресконференция с Джонсън, като все пак добави, че "никой няма да чака до 31 октомври без да опита да намери добро решение".

По време на първото си посещение в чужбина от идването си на власт преди месец, Джонсън предупреди вчера германския канцлер Ангела Меркел, а днес и Макрон, че ще се изправят пред хаотичен Брекзит на 31 октомври, ако ЕС не се съгласи с нова сделка.

По думите му при никакви обстоятелства Великобритания няма да наложи граничен контрол между страната членка на ЕС Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. Той посочи, че разбира желанието на ЕС да запази цялостта на единния пазар, но изтъкна, че според него това е съвместимо със сделка за Брекзит, която ще запази и цялостта на Обединеното кралство.

Джонсън каза на Макрон, че иска сделка за Брекзит и изрази увереност, че тя все още е възможна до 31 октомври. Посочи, че е бил силно окуражен от чутото от Меркел по време на посещението му в Берлин вчера.

Дневник