Словения започна работа по удължаване на оградата по южната си граница с Хърватия, с което цели да задържи навън растящия брой мигранти, влизащи нелегално в страната, предаде "Ройтерс".

Словенската полиция регистрира 7415 нелегални мигранти през първите седем месеца на тази година, скок с 56% в сравнение със същия период през 2018 г., докато много хора опитват да стигнат западноевропейските страни през Балканите.

Миналия месец правителството подписа договор със сръбската фирма Legi-SGS за 40 км ограда по границата с Хърватия. След като тази част бъде завършена, общата дължина на оградата ще е 219 км и ще покрива почти една трета от словенската граница с Хърватия.

"Оградата ще бъде изградена временно в областите, където е необходимо, за да се предотврати нелегалното пресичане на държаната граница и да се гарантира сигурността на хората и тяхната собственост", каза Ирена Ликар, говорител на вътрешното министерство.

Словения започна да изгражда гранична ограда по време на бежанската криза през 2015 г., когато за период от шест месеца около половин милион нелегални мигранти преминаха през страната. Новият участък ще бъде около 2.5 метра висок и ще се изгради по брега на река Купа, която тече между Словения и Хърватия.

Повечето нелегални мигранти идват от Пакистан, Алжир, Афганистан, Мароко и Бангладеш. Много малка част търсят убежище в Словения, а повечето продължават към Италия и Австрия.

Дневник