През това лято българските производители са плащали по-скъп ток от колегите им в съседни страни, за които България изнася електроенергия. Причината за това е облагодетелстването от държавата на бизнесмена Христо Ковачки, за който БСП ще сезира прокуратурата. Това обяви на пресконференция Кирил Добрев, зам.-председател на партията.

В края на юни разследване на "Капитал" показа как за последните 10 години се е трансформирал бизнесът на Христо Ковачки и се е преориентирал към електроенергетиката.

За месеците юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на електрическата енергия в цяла Европа. Един производител на банички и бюрек в Гърция, който ползва българска електроенергия, плаща по-ниска цена, отколкото производителят на банички до Съдебната палата, посочи той.

По думите му всичко това е в резултат на начина, по който функционира пазарът на ток в България, и изкривяванията, които се получават - излиза, че цената в Гърция, Турция, Македония на българската електроенергия, произведена от българските централи, е по-ниска, отколкото в България. "Частен монопол, гарантиран от държавата, е равен на грабеж. В България има един човек, който в продължение на две години успя да монополизира целия пазар на електричество. Преди 2 месеца всички работодателски организации сезираха КЗК, че свързани с Ковачки дружества, производители на електроенергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение. Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия за електроенергия с един търговец. Същият търговец има договор и изкупува цялата електроенергия от "Топлофикация София", каза още той.

Добрев коментира, че пет търговеца на три сесии на енергийната борса са изкупили цялата свободна електроенергия от АЕЦ "Козлодуй". "Няма съмнения, че петте търговци са свързани с един и същ човек – този, който е собственик на 11-те производствени дружества. Според г-жа Юлия Ненкова обаче този собственик не бил един и същ - собствениците били някакви хора от Сейшелите. След Васко да Гама от село Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите, собственик на електроцентрали", заяви Кирил Добрев.

Той допълни, че "за капак" НЕК продава цялата електроенергия от вецовете пак на едно от тези търговски дружества. "Няма обаче доказателства, че това е така. За да "помогне", държавата, след като вече цялата електроенергия е в ръцете на един човек, решава, че може да пусне известни държавни мощности в почивка - спираме единия блок на ТЕЦ "Марица-изток" 1 или 3. В този момент се получава изключително голям недостиг на електроенергия и се включва въпросният монополист, като цената на тока от 80-85-90 лева скача до нива от 180 лева, достигнати през месец юли, а август – в пикови моменти – над 200, 220 лева", коментира още Добрев.

Зам.-председателят на БСП напомни, че партията му неведнъж е искала вкарването в норма на скъпия ток, купуван от така наречените американски централи. "Американските централи продават своята скъпа енергия на 168 лева за мегаватчас. Юли месец Ковачки и свързаните фирми са продавали електрическата енергия на 180. В пикови моменти – над 200. Такава абсурдна държава няма, такова управление в енергетиката няма", обяви Добрев.

Според него всичко е щяло да бъде в рамките на нормалното, ако "този човек нямаше политически проект – "Лидер", който навремето имаше и парламентарно представена група". Посочва, че на последните парламентарни избори 7 души са били в листата на ГЕРБ, като двама са станали депутати.

В БСП изчислили, че ГЕРБ са получили на последните избори подкрепа от "Лидер" под формата на близо 50 хил. гласа. В същото време по данни на БСП до 2017 година дружествата на Ковачки дължат на държавата 114 млн. лева, 109 млн. лв. от тях са за осигуровки, останалите са за концесионни такси.

Посочи, че на следващ брифинг ще бъде обявено какво се гори в топлоелектрическите централи в Старозагорско, Бобов дол. "Изводът е, че ни тровят, обират ни, не си плащат данъците и осигуровките на държавата и накрая карат белите роби да гласуват за тях. Същият този бизнесмен от Сейшелите проявява интерес и е стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Смятам, че абсурдите и безумията трябва да имат някаква граница - от БСП смятаме с този въпрос да занимаваме прокуратурата", заключи Добрев.

Дневник