Делът на Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), на световния петролен пазар е спаднал до 30 процента, най-ниско от години, в резултат на ограничението на доставките и принудителните загуби в Иран и Венецуела, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Суровият петрол на организацията е бил 30 процента от предлагането в световен мащаб през юли тази година при 34% преди десетилетие. Пикът от 35 процента бе през 2012 година, сочат данни на картела.

Въпреки ограниченията на доставките начело с ОПЕК черното злато поевтиня от максималните 75 долара за барел през април 2019 година до 60 долара за барел под натиска на забавящата се икономическа активност на фона на опасенията около търговския спор САЩ - Китай и Брекзит.

Спадът на цените, ако се задържи, и топенето на пазарния дял биха могли да повдигнат въпроса дали продължаващото ограничаване на предлагането обслужва най-добре интересите на производителите, отбелязва "Ройтерс". ОПЕК и партньорите на картела имат споразумение за лимит на доставките до март 2020 година.

Почти няма признаци производителите да се колебаят за стратегията си за ограничаване на добива, допълва агенцията.

Дневник