Средната цена на тока на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за периода юни - 22 август 2019 г. е била 48.59 евро. Цената на румънската борса за същия период е била 49.86 евро. На унгарската борса електроенергията в този период се е търгувала за 50.14 евро. Това посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция във ведомството в отговор на твърденията на БСП, че има свързани лица в енергетиката, заради което цената на тока за българските производители е по-висока. Петкова, цитирана от БТА, се позова на официална информация на борсата.

Официалните данни показвали, че само на 9 август цената на българската енергийна борса е била по-висока от тази на съседните борси - в Румъния и Унгария. Тогава цената в България е била 124.62 лв., докато базовата цена на румънската и унгарската борса е била 111.46 лева. Базова цена за утре на БНЕБ е 85.11 лв. На румънска борса - 110 лв., на унгарската борса - 107.94 лв. "Хубаво е, когато се говорят такива неща, наистина да се проверяват фактите", заяви Теменужка Петкова. Тя изтъкна, че цените на либерализирания пазар се определят както всеки друг свободен пазар - спрямо търсенето и предлагането.

Министър Петкова добави, че дружествата от държавната енергетика са длъжни първо да осигурят нужните количества електрическа енергия за регулирания пазар. Отделно от това заради т.нар. дело "БЕХ електричество" те имат ангажимент ежедневно да предоставят определени количества електрическа енергия за борсата за платформата "Ден напред" на цена от 44 лв. Този ангажимент се изпълнява стриктно и количествата предлагана енергия растат непрекъснато. До 2021 г. те ще достигнат до 800 мегавата на всеки час. Към настоящия момент дружествата от държавната енергетика предоставят приблизително около 600-650 мегавата на час при начална цена от 44 лева, добави Петкова. Всички останали количества електрическа енергия се предлагат на борсата на различните й платформи.

В отговор на твърдението на БСП, че "такова управление няма", министър Петкова припомни, че през ноември 2014 г., в края на управлението на БСП и началото на правителството на ГЕРБ, дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК) е бил над 800 млн. лева. Междуфирмената задлъжнялост тогава е била стотици милиони. Задълженията към двете американски централи са били достигнали застрашителни размери. "Неразплащането в системата беше наистина изключително сериозен проблем и това блокираше работата на целия сектор", каза Теменужка Петкова.

По отношение на това, че компании, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, участват в процедурата за изграждането на АЕЦ "Белене", Петкова обясни, че всеки е имал възможност да заяви желание за участие в процедурата. На по-късен етап ще се определи кой точно ще бъде избран за стратегически инвеститор на проекта.

Дневник