Наличието на толкова много инвеститори е положителен знак и показва, че от тази централа има необходимост и може да бъде рентабилна, защото, когато бизнесът кандидатства за нещо, си прави много добре сметката. С тези думи президентът Румен Радев направи първия си коментар по темата за АЕЦ "Белене", след като преди два дни се разбра, че седем компании, между които две изцяло български, са кандидати за стратегически инвеститор в атомната централа. Държавният глава участва заедно с планински водачи, спасители и доброволци в поход, с който бяха доставени материали за оборудване на новоизградения заслон до седловината "Кончето" в Пирин.

Радев каза още, че няма да избързва с даването на оценки за кандидатите. Той призова държавните институции да проучат много внимателно инвеститорите, техния потенциал и конкретните им планове.

По думите му най-големият риск пред АЕЦ "Белене" е "потенциалът на избраните инвеститори е изчерпан и да се мине на вариант държавата да трябва да се намеси с предоставянето на гаранция под една или друга форма, а това ще срине и идеята за самия проект – той да бъде без финансовото участие на държавата".

Президентът коментира и освобождаването на Данчо Дяков като началник на Национална служба охрана. Той уточни, че Дяков сам е поискал да напусне поста.

Дневник