Може ли човешкото тяло да понесе 20-часове полети? Отговора ще търси австралийската компания "Куонтас", която започва търговски полети от Сидни до Лондон или Ню Йорк за около 19 часа.

Полетите ще се предлагат едва през 2022 г. Преди това обаче започват тестовете - как ще се отрази толкова време във въздуха на човешкото тяло.

Близо 40 пътници и екипаж ще преминат през медицински прегледи, за да станат част от тези полети, пише "Блумбърг".

Все още не е съвсем сигурно, че това ще се случи - предстои да бъде избран самолет "Боинг" или "Еърбъс", който да може да се справи със задачата с едно зареждане и без да се налага да спре. Все още не е сигурно и как точно ще се отрази такава обстановка на пътниците.

В изявление изпълнителният директор на "Куонтас" Алън Джойс казва, че тези полети ще са "последната граница в авиацията".

При трите тестови полета ще се наблюдава поведението на пътниците - кога спят, колко и какво ядат и пият - за да се установи ефектът върху здравеопазването и биологичния часовник.

Най-дългият досега полет, между Сингапур и Ню Йорк, е с продължителност 18:25 часа. Междувременно "Куонтас" започнаха да предлагат 17-часови полети от Пърт до Лондон.

  Дневник