Микроскопичните парчета пластмаса в питейната вода представляват "нисък" риск за човешкото здраве, заяви Световната здравна организация в първата подобна оценка на ефекта от установеното неотдавна значително и често незабележимо присъствие на пластмаси в околната среда.

Но от СЗО правят няколко важни уточнения, от които е видно, че всъщност въпросите от изследването са повече от отговорите. Заключението се отнася до частици с размер 0.15 мм, за които се смята, че са достатъчно големи, за да "не е вероятно" да проникват в органите на тялото. Натрупването на по-малки парченца е оценено като "очаква се да е ограничено". Изводите са на основата на анализиране на последните проучвания за микропластмасите в питейната вода.

"Абсорбирането и разнасянето [из тялото] на много дребни, включително на нанопластмаси, обаче може да е по-голямо, макар че данните за това са изключително малко", казват авторите.

Те изрично посочват, че са нужни повече и по-точни оценки за последиците от излагане под въздействието на микропластмаси и за потенциалния ефект от тях върху човешкото здраве. Няма разработени стандартни методи за измерване концентрацията на микрочастици пластмаса във водата. Трябват и още изследвания за източниците и начина, по който микропластмасите попадат във водата, както и каква е ефективността при тях от процесите за пречистване на замърсени води.

Не се доверявайте напълно

На въпроса "Може ли да се вярва на подобни изследвания" от СЗО казват, че заключението от поръчания доклад е, че доверието към повечето от тях не може да е пълно, защото на използваните в тях методи им липсва качествен контрол. "Поради това резултатите трябва да се интерпретират предпазливо. (...) В две от проучванията за питейната вода и част от трето проучване, засягаща дребните частици, не е правен спектроскопски анализ, за да се потвърди, че тези частици изобщо са пластмаса. Четири от използваните 52 изследвания, показали най-високо качество, са публикувани през 2017 и 2018 година, т.е. вероятно това е сигнал за известно подобряване на качествения контрол."

"Спешно се нуждаем от повече познание за здравните последици от микропластмасите, защото те са навсякъде, включително във водата, която пием", казва д-р Мария Нейра, директор на департамента за обществено здраве към СЗО. Препоръката на световната организация е да се пречистват и обработват както питейната, така и отпадната вода, тъй като това вероятно е начин да се отстраняват до 90% от парченцата пластмаси.

Филтрирането на фекални води е особено важно, защото в доклада се обяснява, че пластмасите, преминаващи през човешкото или животинското тяло, се изхвърлят с фекалиите. Известно е, че значителна част от човечеството живее без отходна канализация, а в обширни райони на Африка се ходи по нужда на открито. Близо 2 млрд. души пият вода, замърсена с фекални остатъци, а това е причина всяка година почти 1 милион души да умират.

Не знаем ефекта от химикалите в парченцата

От СЗО не препоръчват непрекъснат мониторинг на микропластмасите в питейната вода, но изследванията трябва да се насочат към отговори на въпроси като това какво се случва с химическите състави в тези частици, след като те попаднат в храносмилателната система на човека. По-малките частици например е по-вероятно да се полепват по коремната стена, както и да достигат други тъкани, продължава докладът, цитиран от "Ройтерс".

"Няма данни, доказващи, че микропластмасите са опасни за човешкото здраве, но това не означава автоматично и това, че те са безобидни", коментира пред агенцията Алис Хортън, изследовател в британския Национален център по океанография. "Важно е притесненията от излагането под въздействие на микропластмасите в питейната вода да се поставят в контекст - ние вече сме масово под тяхното присъствие във всекидневието чрез разнообразни източници, от които питейната вода е само един."

През юни от WWF International бяха изчислили, че замърсяването с пластмаси - често разложени от слънчевата светлина, химикали, водата и ерозията до миниатюрни парченца - е толкова навлязло в околната среда, че е вероятно човек да поглъща 5 грама, или еквивалента на една кредитна карта, седмично.

За днешното изследване от СЗО уточняват, че различните използвани доклади са описвали до 1000 частици на литър сладка вода. Само 9 от проучванията са измервали концентрацията в питейни води и в тях са отбелязвани до 10 000 частици в литър, но със средно ниво между 10-3 до 1000 частици. След което пак се прави уточнение: "Не бива да се прави сравнение между изследванията на сладка и на питейна вода, тъй като в повечето случаи тези за сладките води са фокусирани върху по-големи частици и са използвани филтри с по-голям размер, отколкото при анализирането на питейна вода."

Дневник