Обединение между строителните фирми "Джи Пи груп" и "АКЗ Бургас" ще ремонтира пристанище "Росенец". На 9 август възложителят "Лукойл Нефтохим Бургас" е подписал договор с единствения кандидат, подал оферта в иначе скъпата поръчка. Cтoйнocттa и e почти 30 млн. лв. без ДДС, като се предвижда модернизация на пирсове (кейове) 1, 2 и 3 на пристанищния терминал.

Частната рафинерия взе пристанище "Росенец" на концесия през 2011 г., като срокът й е 35 години. "Лукойл Нефтохим Бургас" оглавява класацията за най-големите компании по оборот на "Капитал" К100 от няколко години насам.

"Джи Пи груп" е редовният избраник на "Лукойл България" за строителство на техни бензиностанции и на петролната им база в "Илиянци". Компанията е работила с рафинерията също по изграждането на комплекса за преработка на тежки отпадъци, както и по изграждането на три резервоара за гориво на пристанищен терминал "Росенец" .

Фирмата е и сред редовните победители в големи инфраструктурни обществени поръчки, като за последните шест години е спечелила договори за над 800 млн. лв.

Миналата есен Джи Пи беше свързана с няколко скандала като работата по ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев", който непрестанно понасяше обществени критики, и разследването на сайта "Бивол" "ДжиПиГейт". Компанията също така спечели и поръчката за 185 млн. лв. без ДДС за строителство на тунел "Железница" на магистрала "Струма", като уж отказа да го строи заради общественото напрежение, но месеци след това все пак сключи договор.

"АКЗ Бургас" пък е дъщерно на АКЗ ЕООД с краен собственик Артем Михайлович Сахаров. Адресът й се намира на територията на рафинерията в Бургас. Дружеството има приходи 157 хил. лв. за 2018 г.

Поръчката

Освен че обединението е единственият кандидат, който е подал оферта, то печели търга само с 2 хил. лв. под прогнозната му стойност.

В рамките на договора изпълнителят трябва да изгради бpeгoyĸpeпитeлнa дaмбa c път мeждy Πиpc 1 и Πиpc 2, както и да направи рeĸoнcтpyĸция нa Πиpc 1. Ще има и подводни работи, които включват драгажни дейности за почистване и корекция на морското дъно, заскаляване и монтаж на бетонни елементи и др. Ще бъде изградена и пpoтивoпoжapнa cиcтeмa нa кея, както и инсталация за регенерация на парите.

Всичко това трябва да е готово до 31 август 2021 г., става ясно от договора за изпълнение.

Капитал