Google обяви, че слага край на традицията да използва имена на десерти за новите версии на мобилната платформа Android. Заедно с това компанията променя логото на операционната система.

Днес Android се използва от над 2,5 млрд. активни устройства по света. Платформата може да се намери в смартфони, таблети, умни устройства, телевизори, автомобили и др. Компанията смята, че може да направи подобрения в бранда на Android и той да е по-приемствен, обяви Самийр Самат, вицепрезидент на Google и отговарящ за развитието на Android.

Google казва, че харесва традицията да кръщава новите версии на Android с имена на десерти. През годините обаче е получила обратна връзка от клиенти и потребители, че имената не винаги са разбираеми от хората по света. Някои букви дори не съществуват в дадени култури. Това обърква потребителите и те не могат да разберат коя версия на Android е поредната.

"Като глобална операционна система, важно е имената ѝ да са ясни и разбираеми от всички", пише Самат. Затова новият Android няма да се казва Android Q и с името на някой десерт. Вместо това ще е просто Android 10, както и занапред новите версии на платформата ще имат само поредни номера.

Паралелно Google обновява и логото на Android, което не е променяно от 2014 г. насам. Роботът се завръща, макар и само неговата глава. Тя вече ще е неразделна част от логото на платформата. Буквите ще се изписват в черно, вместо в зелено, защото е по-лесно за четене. Зеленото ще остане в логото чрез робота. Новото лого ще влезе в сила заедно с пускането на Android 10, което се очаква тази есен.

Вести.бг