София иска Мария Габриел, която досега бе еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, да поеме силния ресор "Земеделие" в новата Европейска комисия, заявиха дипломатически източници, цитирани от "Политико".

"Заинтересовани сме от земеделското портфолио", каза български дипломат пред изданието. "Все още не мога да потвърдя, че ще го получим, но се обсъждаше между нашия премиер и следващия председател на Комисията", допълни източникът.

В момента еврокомисар по земеделието е Фил Хоган от Ирландия.

На Европейския съвет в началото на юли Бойко Борисов заяви, че Мария Габриел е била предложена за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, но България е отхвърлила това предложение. В отговор на въпрос Борисов уточни, че е отказал поста на върховен представител, защото тогава се губи позицията на комисар и няма как България да има и двете – комисар с реален ресор и преговарящ за външната политика. Считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията, Мария Габриел е доказана, подчерта тогава премиерът.

След като имената на всички кандидати за еврокомисари станат известни, те ще преминат през изслушвания в Европейския парламент в края на септември и началото на октомври, а на 22 октомври ЕП ще гласува по предложения състав на Комисията начело с Урсула фон дер Лайен.

Дневник