Руски лекари казват, че са се грижили за облъчени пациенти след експлозията в северозападната част на страната и се опасяват, че също са били изложени на радиация.

Това съобщи Би Би Си, като цитира двама разговаряли с медията медици, запазили анонимност.

Петима души загинаха при инцидента, станал при "работа с изотопи" край Бяло море и убил петима души според държавната корпорация "Росатом". Информация на някои експерти и медии в двете държави свързва случилото се с изпитания на крилатата ракета, наричана от Русия "Буревестник".

Почти седмица след случилото се руските власти потвърдиха, че радиацията се е повишила 16 пъти над нормалното в град Северодвинск, най-близкия до село Ньонокса (където е полигонът). Междувременно норвежката радиационна служба съобщи, че достигнатият по руски данни радиационен фон не е опасен за здравето - би трябвало да е десетки пъти по-висок.

За "Уолстрийт джърнъл" обаче председателят на организация, следяща за спазване на договор за забрана на ядрени тестове, заяви, че Русия е спряла да подава данни от общо 4 станции, отчитащи нивата на радиация (две са сравнително близо до мястото на инцидента). Москва заяви, че става дума за смущение, а и по принцип не е длъжна да подава такива данни, а го прави доброволно (договорът, който ще я задължи, формално не е влязъл в сила).

Според медиците от Архангелск (града, чието име носи областта) поне 90 души са били в контакт с пациентите. Те обясняват, че говорят, тъй като се опасяват за собственото си здраве, а и не искат подобни нарушения на безопасността да се случат отново. "Не искаме да ни докарат следващия път не трима, а десет души, опазил Бог, и отново да скрият от нас информацията."

Те имат предвид, че трима души, докарани първо в спешното отделение, били очевидно много болни. Още час обаче отделението продължило да приема други пациенти, докато докторите не разбрали, че тримата "са погълнали много висока доза радиация".

По-късно в болницата дошъл военен екип, за да почисти в болницата. Били прибрани дрехи и носилки, с които са придвижвани облъчените. "Трябваше да предупредят чистачите ни, те са обикновени хора, просто взимаха чанти и вързопи и ги изнасяха."

Руското здравно министерство обясни, че никой от медиците в архангелската болница не е бил изложен на опасна доза радиация, въз основа на прегледи на 91 души.

Вчера прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви за други подобни сведения, че не му е "известно" "за какви лекари става дума" и не знае за подобни случаи. Попитан от журналисти, той обясни: "Трябва да се знае конкретно: какви лекари именно, кои са те. Разбирате ли? Безлично в конкретния случаи не трябва да се говори."

Дневник