Пет държави от Европейския съюз разпространиха днес обща позиция по повод 80-годишнината от договора с тайни клаузи между нацистка Германия и СССР, смятан за една от причините за избухването на Втората световна война в Европа. В текста външните министри на Полша, Румъния и трите балтийски републики призовават държавите да подкрепят морално и материално още исторически изследвания на тоталитаризма, за да не се позволи манипулиране на историята и идеологическо оправдаване на минали престъпления.

Ето пълния текст на съвместното изявление:

"На 23 август се навършват 80 години от подписването на Пакта Молотов-Рибентроп между Съветския съюз и нацистка Германия, разпалил Втората световна война и обрекъл на страдания за десетилеия напред половин Европа. Пактът е съдържал таен протокол, който на практика поделя Източна Европа на сфери на влияние.

Затова на този ден, обявен от Европейския парламент за Ден в памет на жертвите на тоталитарните режими, ние си спомняме за всички онези, чиято смърт и съсипан живот са последица от престъпленията, извършени заради идеологията на нацизма и сталинизма.

Болката и несправедливостта никога няма никога няма да бъдат забравени. Ще помним.

Споменът и отбелязването на ужасите от миналото ни дават познание и сила да отхвърлим онези, които възраждат тези идеологии и се опитват да изчистят името им от престъпленията и вината им. Паметта за жертвите ни мотивира да се борим за историческа справедливост като продължим проучванията и изостряме вниманието на обществото за наследството на тоталитаризма на европейския континент.

Основата за устойчиво помирение и изграждане на общо бъдеще е справедливостта и обективната истина. Жертвите на тоталитарни престъпления имат право на справедливост. За съжаление, практиката на разследване и преследване пред съда на престъпленията на тоталитарните режими е недостатъчна и непостоянна в отделните държави.

Призоваваме правителствата на всички европейски страни да предоставят морална и материална помощ за продължаване на историческите проучвания на тоталитарните режими. Като действаме заедно, можем да се противопоставим по-ефективно на кампаниите за дезинформация и опитите да се манипулират исторически факти.

Трябва да се изправим заедно срещу тоталитаризма. Една ясна и твърда позиция на международната общност ще проправи път за още помирение.

Убедени сме, че днешна Европа е безопасно място за всички народи и сме готови решително да се борим с всички форми на несправедливост. Вярваме, че европейците никога няма да толерират тоталитаризъм или геноцид срещу който и да е народ.

Страните се преродиха като свободни и демократични след десетилетия на тоталитарно управление. Преди 30 години народите ни започнаха демократична трансформация, която в крайна сметка ни направи равни и активни членове на Европейския съюз. Страните са решени да продължат работата с нашите партньори в Европа и по света, за да не се допусне никога повече възраждането на ужасите на миналото."

Дневник