Разгласяването в публичното пространство на сигналите, с които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е сезирана, възпрепятства ефективното упражняване на правомощията ѝ за разкриване на тайни споразумения, които ограничават конкуренцията. Това се казва в становище на антимонополния регулатор, разпратено до медиите днес.

То е предшествано от открито писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели, в което те недоволстват, че КЗК не е открила нарушения на свободния пазар на ток. В края на миналия месец асоциацията сезира комисията след поредното необяснимо поскъпване на цената на тока на борсата, което се отразява негативно на техните членове от индустрията. Бизнес организациите се възмутиха и от това, че вместо да си върши работата, комисията им е изпратила въпросници за попълване, въпреки че би могла според тях да изиска данните от съответните ведомства по служебен път или като направи проучвания и анализи.

КЗК отговаря, че искането да се попълват въпросници от подалите сигнал е "един от законовите способи за събиране на информация за състоянието на конкурентната среда". "Изискването на информация не следва да се интерпретира като прехвърляне на част от функциите на КЗК върху други лица, а като задължение за тяхното съдействие на комисията при изпълнение на правомощията ѝ", отговаря антимонополният регуратор. Тя уверява, че е поискала данни от над 50 субекта, в това число производители, търговци, електроенергийната борса, и Електроенергийния системен оператор, компетентни държавни органи и браншови организации.

КЗК напомня, че е в ход секторен анализ на електроенергийния пазар, а сигналът на работодателските съюзи е присъединен към него. "Всички твърдения в получените сигнали се проучват с цел събиране на достатъчно
доказателства за наличието на конкурентни проблеми в сектора, които да дадат основание на комисията да се самосезира в рамките на своята компетентност", се казва в позицията на регулатора.

В нея се напомня, че КЗК няма правомощия да разследва манипулации на борсата, но е готова да сътрудничи с Комисията за енергийно и водно регулиране, ако при подобни манипулации се нарушава конкуренцията.

КЗК припомня, че няма правомощия по Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, а това е работа на други държавни органи и на съдебната власт. Така регулаторът отговаря на сигнала на работодателите, в който се твърди за злоупотреби от топлофикационните дружества, въглищни мощности и търговец на ток от групата около Христо Ковачки на борсата за електроенергия. 

Дневник