Управляващата в Полша националистка партия "Право и справедливост", ударена от две оставки на високопоставени служители, е загубила 5% от подкрепата си според социологическо проучване, публикувано в петък на фона на наближаващите избори през октомври, предаде "Ройтерс".

Това е първото проучване, показващи, че разликата между ПиС и опозицията се стопява значително по време на кампанията за изборите за долна и горна камара на парламента.

Резултатите идват малко след като тази седмица зам.-министърът на правосъдието подаде оставка заради медийна публикация, според която е ръководил кампания за очерняне на критични към съдебните реформи на правителството съдии. Случилото се последва оставката на председателя на парламента от ПиС заради използване на правителствен самолет за лични пътувания.

Проучване на "Кантар", проведено на 22 август показа, че ПиС има подкрепа от 39% в сравнение с 44% на 13 август, а центристката Гражданска платформа има 30% - с три процентни пункта повече отколкото в средата на август. Лявата коалиция "Левица" остава непроменена с 11%.

Според опозицията изборите ще решат дали управляващата партия, която от дълго време е в конфликт с ЕС по въпроси, свързани с върховенството на закона, ще успее да завърши спорните си реформи.

Досега икономически фактори, като щедрите социални политики на правителството, караха анализатори да прогнозират, че партията ще устои на бурята около оставките. Сега обаче те поставят под въпрос това.

Дневник