Британската рок група "Ролинг Стоунс" е разтърсвала множество сцени по света в своята над 50-годишна кариера, но влиянието й явно вече надскача пределите на планетата Земя и достига буквално космически измерения, след като мисията на НАСА Mars InSight кръсти на нейно име камък на чуждата планета, предаде "Ройтерс".

С размери, които съвсем леко надвишават големината на топче за голф, въпросният Rolling Stones Rock се е търкалял на разстояние от около един метър, задвижван от кацането на кораба на мисията през ноември миналата година, обясняват от космическата агенция.

Te допълват, че в кадри, заснети от InSight на следващия ден, в оранжево-червената повърхност на планетата ясно се виждат следи от търкалянето на RollingStones Rock. Според НАСА това е най-голямото разстояние, на което камък се е премествал по време на кацането на техен кораб на чужда планета.

Актьорът Робърт Дауни-младши обяви името на камъка преди концерта на Мик Джагър, Кийт Ричардс, Рони Ууд и Чарли Уотс да излязат на сцената на стадиона в Пасадина, близо до една от лабораториите на НАСА.

Групата, известна с песни като Sympathy For The Devil и Brown Sugar, определи оказаната им чест като "крайъгълен камък в нашата дълга и изпълнена със събития история".

Макар името Rolling Stones Rock да е неформално, то ще бъде включвано в работните карти за Марс, допълват от НАСА, но единствено Астрономическият съюз има правото да дава научни наименования на локации, астероиди и други обекти в Слънчевата система.

През юни тази година "Ролинг стоунс" подновиха турнето си "Без филтър" в Северна Америка, след като през април 75-годишният Мик Джагър претърпя сърдечна операция, но се завърна на сцената в добра форма.

Дневник