Премиерът Бойко Борисов се обяви за по-бърза реализация на проекта АЕЦ "Белене". Причината - след 10 години пети и шести реактор на атомната централа "Козлодуй" приключват своята дейност. Той припомни, че три пъти вече животът на реакторите е бил удължаван и този процес не може да продължава постоянно.

Изказването на Борисов дойде по време на посещението му в района на Крумовград, където присъства на откриването на нова мина за злато на "Дънди Прешъс Метал". Там той коментира и информацията, че Мария Габриел може да стане еврокомисар с ресор "Земеделие", както и освобождаването на Данчо Дяков като шеф на Националната служба за охрана (НСО).

"След 10 години пети и шести реактор приключват своята дейност и тогава ще увиснем само на кюмюра и въглищата. Тогава ще попитам при тези скъпи емисии каква индустрия ще се прави. Затова правим тази инвестиция с най-големите инвеститори в света", заяви Борисов.

Той се ядоса на журналистически въпроси за бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки. Фирми, свързвани с него, са обединени в консорциум, който е сред българските кандидати за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене". Това провокира зам.-председателя на БСП Кирил Добрев да обяви, че ще сигнализира прокуратурата. 

"Ковачки и БСП работиха заедно години наред. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, ако държавната южнокорейска огромна ядрена фирма е близка до Ковачки, ако "Росатом" е близка, ако "Дженерал електрик" е близка, ако немците, французите са близки, те просто в отчаянието си не знаят какви глупости говорят", каза Борисов в отговор на критиките на социалистите.

"От 13 заявления за строителство, вие ме питахте за Ковачки. Вижда ли ви се сериозно", попита журналистите премиерът.

Дневник