Около 20 хиляди прасета в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново ще бъдат унищожени, съобщи БНР. .
Свинефермата беше една от първите, в които беше открита чумата още през юли. Част от прасетата тогава бяха унищожени и заровени, но собствениците поискаха останалите животни, пребивавали в изолирани помещения, да не бъдат убивани. Те казаха, че резултатите от пробите им са отрицателни. "Имаме над 1500 проби, които са отрицателни", коментира пред БНР управителят Вихрен Димитров.

В писмен отговор до радиото от агенцията по храните са пояснили обаче, че съгласно европейското законодателство при потвърждаване на огнище последващи проби не се вземат. Свинекомплексът в Голямо Враново ще може да продължи дейността си само след като изпълни заповедта за ликвидиране на огнището, т.е. умъртвяване и заравяне на животните, почистване и дезинфекция.

Край Лом е установен пореден случай на заразена дива свиня

Инфектирана зона с площ 200 кв. км е обявена в община Лом след като там Българската агенция по храните е доказала наличието на африканска чума при диви свине. Това се вижда от заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.

Според правилата в такива случаи е забранен достъпът до горските територии в инфектираната зона с радиус 8 км от огнището, което е при село Ковачица и включва ловностопанските райони на селата Долно Линево и Станево. В Ковачица в края на юли беше съобщено и за заразено домашно животно.

Това означава, че само хората, ангажирани с предотвратяването на разпространението на болестта могат да влизат в района, но дрехите и обувките им както и превозните средства, трябва да бъдат дезинфектирани. За всички останали - туристи, билкари, гъбари и пр. достъпът в инфектираната зона е забранен.

Заболяването не е опасно за хората, но е силно заразно за свинете, няма ваксина, нито лечение, и затова е застрашен целият отрасъл на свинепроизводство. Първият случай на вируса при дива свиня е установен през тази година през февруари в землището на Девня. От началото на юли внезапно заболяването получи широко разпространение, като се прехвърли от диви на домашните животни. Пострадаха седем свинекомплекса, понесоха загуби и хиляди хора, които отглеждат животни за лични нужди.

Дневник