Франция стана първата европейска сила, която открито предупреди Бразилия, че разпростирането на пожарите в Амазония може да постави под въпрос споразумението между Европейския съюз и търговската сделка с южноамериканския блок Меркосур.

Тя се присъедини към Ирландия, чийто премиер Лио Варадкар пръв даде сигнал за евентуалната мярка. Това се случи заради хилядите горски пожари, които бушуват от дни. Броят им е рекорден за последните години и е с 85 на сто по-голям, отколкото през същия период (1 януари - 21 август) миналата.

Френският президент Еманюел Макрон обвини бразилския си колега Жаир Болсонаро, че го е "излъгал", казвайки, че ще изпълни ангажиментите на Бразилия за опазване на околната среда (въпреки че се определя като скептичен към климатичните промени). По-рано днес между двамата избухна задочен спор, след като Макрон нарече пожарите "международна криза".

Лидерите на двете страни обясняват, че няма как да обяснят на фермерите си нуждата да поддържат високи еколотични стандарти, ако страни по споразумението не го правят. Франция не за пръв път изразява притеснения заради изсичането на дървета в Амазония.

От "няма ресурси" до "ще изпратим армията"

Според двете държави единственият начин да се избегне такъв сценарий е Болсонаро да обещае, че ще вземе мерки за опазване на околната среда.

Амазония, чиито дървета отделят около 20% от кислорода в света, е с площ 5.5 млн. кв. км - малко под една трета от тази на Русия. Експерти свързват необичайния брой пожари там с изсичане на дървета за освобождаване на пасищни площи и горене на стърнища. Болсонаро нарича коментарите на чужди лидери намеса във вътрешните работи на страната.

По-рано той обяви, че подозира неправителствени организации в умишлени палежи. Отговорът на активисти е, че с реториката си - президентът често се изказва "за" повече индустриална активност в района - той всъщност насърчава незаконната сеч, водеща до обезлесяване на огромни площи.

Президентът обясняваше, че страната няма ресурси, за да гаси "криминални палежи" из цяла Амазония. Часове по-късно Болсонаро заяви, че ще изпрати армията на множество места като част от мерките за овладяване на пожарите. Предстои среща на кабинета, за да се обсъди най-адекватният отговор, допълни той пред репортери, цитиран от "Ройтерс".

"Забрана за внос на телешко"

Германският канцлер Ангела Меркел не спомена сделката, но добави, че е притеснена и би искала темата да се обсъжда на срещата на Г-7 (от която Бразилия не е част) утре. Британдският премиер Борис Джонсън също изрази "притеснение" и каза, че ще използва срещата за нов призив за борба срещу климатичните промени.

Финландия направи различно предложение Премиерът ѝ Анти Рине предложи забрана за внос на телешко от Бразилия (най-големият производител), тъй като случващото се е "заплаха за цялата планета, не само за Бразилия или Южна Америка).

Брюксел също реагира, но за да предупреди, че сделката ЕС-Меркосур не бива да бъде погребвана. "Най-добрият инструмент, който имаме, е споразумението с Меркосур, тъй като обвързва Бразилия с Парижкото споразумение... Това е начин да се работи с Бразилия и други, за да се подтикват да спазват ангажиментите си," каза говорител на Европейската комисия. "Можем да кажем, че комисията е притеснена."

Международният натиск намери още една форма - стотици протестиращи се събраха, за да поискат спешни мерки срещу пожарите пред посолствата на Бразилия в Париж и Лондон.

Меркосур включва двете най-големи южноамерикански икономики - Бразилия и Аржентина - Парагвай и Уругвай. Членството на Венецуела бе прекратено. Няколко други страни като Чили, Колумбия, Еквадор и Перу са асоциирани членове на блока. Търговското споразумение между ЕС и Южноамериканския общ пазар (Меркосур), което бе сключено през юли след 20 години на тежки преговори, е едно от най-важните в света. Двете страни обаче трябваше да направят значителни отстъпки, за да го постигнат, а ратификацията му от някои държави вече е под въпрос.

Дневник