Голяма част от сметищата в България не отговарят на европейските изисквания и са леснозапалими. Опасните сметища са тези, които не са рекултивирани. Такива има в цялата страна. Част от кметовете са започнали нужния процес. В други общини обаче все още не е дадена заявка за някаква промяна. Като например - Дупница, Благоевград, Кюстендил, Бяла и Пазарджик.

"При тях е възможно да се образуват самозапалителни процеси", каза Светлана Божкова, началник на отдел ""Битови, биоразградими и строителни отпадъци" към министерството на околната среда и водите.

А може и Европейската комисиият да започне процес срещу България. "Би могло да се стигне до евентуални санкции от ЕК за цялата страна.", каза Божкова.

И макар държавата да знае кои сметища все още не спазват правилата, не може да направи нищо. Защото първата стъпка трябва да бъде да кметовете. "Те, като собственици на депата, са отговорни за изготвяне на проектите, съответно подаването им за финансиране", обясни Божкова.

На 96 места в България има планини от боклуци. Държавата знае за тях. Те не само не отговарят на изискванията, но и могат да бъдат опасни - защото са леснозапалими.

От началото на месеца пожарникарите са гасили над 2700 пожара. Днес гасят и сметището на Велинград - поредното, в което пламва пожар. Отменено е бедственото положение в община Свищов, обявено заради пожара, който обхвана 50 декара от старото сметище на града. Продължава засипването с пръст на тлеещите отпадъци. 

Дневник