Почти веднага, след като Китай обяви налагането на нови мита за внос от САЩ за 75 млрд. долара годишно, президентът Доналд Тръмп съобщи, че е "заповядал" на американските компании веднага да започнат да напускат страната.

Освен това той отново остро критикува ръководството на централната банка на САЩ, че "както обикновено, НЕ ПРАВИ НИЩО!". С характерен за него тон Тръмп написа: Невероятно е, че могат да "говорят" без да знаят или да питат какво правя аз, което ще бъде обявено скоро. Имаме много силен долар и много слаб Фед. Ще работя "брилянтно" и с двете и САЩ ще се справят страхотно. Но единственият ми въпрос е кой е по-големият ни враг - Джей Пауъл или председателят Си [Цзинпин]?"

Персоналната атака срещу председателя на Федералния резерв е последвалата остра словесна атака срещу Китай предизвикаха срив на работещите в този час борси, включително защото Пекин за пръв път заплаши с наказателни мита от 1 септември вноса на петрол от САЩ. Пред нова фаза от търговската война от двете страни на Тихия океан борсовите индекси потънаха с около 3%, а петролът поевтиня с почти 4%. Анализатори казват в първите си коментари, че най-вероятно ефектът ще е за американския лек петрол, а не за европейския сорт Брент.

В следващите часове се очаква официалната реакция на Вашингтон, след като в Белия дом по обед местно време е насрочена среща на президента с екипа му от министри и съветници по въпросите на търговията.

"Няма нужда от Китай и, честно казано, ще е по-добре ако ги няма. От Китай бяха направени и откраднати от САЩ громно количество пари, година след година, в продължение на десетилетия и това трябва ДА СПРЕ", написа още президентът.

"Поради това на страхотните ни американски компании е наредено незабавно да започнат да търсят алтернативи на Китай, включително да върнат компаниите си У ДОМА и да правят продуктите си в САЩ."

Не е ясно обаче какво правно основание и правомощия има президентът на Съединените щати да принуждава американските компании да прекратят дейността си в Китай или да спрат да произвеждат там продуктите си.

Пекин обяви, че подновява замразените през декември наказателни мита за вноса на американски автомобили и авточасти в отговор на наложените от Тръмп от 1 септември и 15 декември 10% мита за последните китайски потребителски стоки за общо 300 млрд. долара, които досега не бяха засегнати от търговската война. Това включва дрехи, мобилни телефони, детски играчки, преносими компютри.

Министерството на търговията на Китай обяви днес, че на същите дати ще наложи допълнителни мита от 5 или 10 процента върху общо 5078 продукта от САЩ. Сред тях са селскостопански продукти като соя, телешко и свинско месо и малки самолети. "Решението на Китай да прилож идопълнителни мита е наложено от американските едностранни действия и протекционизъм", се казва в съобщението на министерството, цитирано от "Ройтерс".

В четвъртък Лари Кудлоу, ключов икономически съветник на Белия дом, заяви, че тази седмица има напредък в преговорите на ниво зам.-министри. Но никоя от двете страни изглежда не е готова на значителни компромиси, каквито са необходими за прекратяване на продължаващата 14 месеца търговска война, заплашваща да вкара в рецесия световната икономика.

След днешните събития не е сигурно дали в началото на септември ще има пореден кръг преговори. Инвеститори, търговци и бизнесмени започват да следят дали Федералният резерв няма да ускори понижаването на лихвения процент.

Дневвик