На 27 юли 2018 г. Михаил Хачатурян вика една по една дъщерите си в стаята си. Той се кара на Кристина, Ангелина и непълнолетната Мария, че не са почистили апартамента както трябва. За наказание пръска лютив спрей в очите им. След това си ляга спокойно.

Тогава трите сестри влизат в стаята му, всяка от тях държи оръжие – нож, чук и лютив спрей. Те нападат Михаил, той се опитва да се пребори за живота си, но не успява. 30-те рани във врата, гърдите и главата му са смъртоносни.

Сестрите Хачатурян не се опитват да прикрият престъплението. Те веднага звънят в полицията, а малко по-късно са арестувани. Разследващите бързо разкриват трагичната история на момичетата, пропита с насилие. Михаил Хачатурян в продължение на три години биел, измъчвал и изнасилвал дъщерите си, които държал като затворници. Тези доказателства срещу бащата са цитирани в обвинителните им актове.

Какво ще се случи с тях? Това е една от главните теми в Русия. Повече от 300 хил. души са подписали петиция, с която искат тяхното освобождаване.

Според организации за защита на човешките права, сестрите Хачатурян не са престъпници, а жертви.

Момичетата не са имали никакъв шанс да получат помощ или защита от насилника си. Но в Русия, жертвите на домашно насилие не са предпазени от закона. Всъщност там човек, който пребие член на семейството си, но не достатъчно, за да го вкара в болница, ще получи само глоба или арест до две седмици.

Властите в Русия третират домашното насилие като „семеен проблем“ и предлагат малко или абсолютно никаква помощ.

Преди години майката на момичетата също била пребивана. Тя се свързала с полицията, притеснените съседи, които се страхували от него, също подавали жалби. Но властите не реагирали на нито един сигнал. По времето, когато сестрите нападнали баща си, майка им вече не живеела с тях. Михаил бил забранил на момичетата да се свързват с нея.

По данните от доклада на психолога, сестрите Хачатурян живеели в изолация и страдали от пост-травматичен стрес.

Разследването на техния случай върви бавно. Те вече не са в ареста, но им е забранено да говорят с журналисти или с една друга. Прокурорите настояват, че убийството на Михаил е било умишлено, тъй като сестрите са го чакали да заспи, скрили са ножа още рано сутринта и са координирали действията си. Според тях мотивът е отмъщение. Ако бъдат признати за виновни, ги чакат до 20 години затвор.

Но според защитата, убийството било в следствие на самозащита. Законът в Русия позволява самозащитата не само по време на агресия, но и в случаи на „съзнателно престъпление“, като отвличане, при което жертвата е измъчвана. Адвокатите на сестрите настояват те да бъдат освободени и са оптимисти, че това ще се случи, тъй като доказателствата срещу Михаил датират още от 2014 година.

Няма данни колко жени страдат от домашно насилие в Русия. Според организациите за защита на човешките права може да става дума за една на всеки четири. Според данните 80% от жените, които лежат в затворите в страната, са там, защото са убили насилника си при самозащита.

Днес.бг