Серия военни успехи на силите, сражаващи се за режима на сирийския президент Башар ал Асад, засегна Турция, която има присъствие в сирийския северозапад. Снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна поддържа групи бойци срещу Асад, обяви, че заминава на еднодневно посещение в Русия на 27 август.

Темата ще е същата като тази в средата на септември, когато ще има нова тристранна среща между него и колегите му от Русия и Иран, Владимир Путин и Хасан Рохани - Сирия.

Вчера силите на Асад овладяха анклав от градове в провинция Хама - на границата на бунтовническата крепост Идлиб - държан от противници на режима в Дамаск още от началото на продължаващата над осем години война. Южен Идлиб и части от Хама са под обстрел по земя и въздух тази седмица. Това подтикна още цивилни да бягат от района.

Сред градовете, които силите на Асад твърдят, че са овладели, бе и Хан Шейхун, където химическа атака, за която Западът обвинява режима, доведе до въздушни удари на САЩ през 2017 г. В град Кафр Зита, контролиран от бунтовници през 2012 г., държавната телевизия показа кадри с пусти улици и обстреляни сгради. Според телевизията този ход разширява контрола върху магистрала от Дамаск до Алепо.


Сирия срещу Турция

Сирийски войници междувременно са обкръжили турския военен пункт край град Морек, към който вчера бе тръгнал обстрелян от сирийските сили турски конвой. Според източници на електронното издание "Ал Монитор" ударът срещу конвоя не може да е станал без знанието на Русия. Дамаск настоява, че конвоят е бил военна подкрепа за "Хайят Тахрир аш Шам", радикалната организация, която контролира по-голямата част от Идлиб.

Морек (Пункт номер 9), на границата между провинциите Идлиб и Хама, бе един от 12 турски наблюдателни пункта, формирани от Анкара заради буферната зона, договорена с Москва. Споразумението между Путин и Ердоган бе от миналата година, в началото на правителствена офанзива в Идлиб срещу опозицията (включително радикалната ислямистка), за да се избегне хуманитарна криза.

Според Ердоган обаче сирийската армия вече е причинила хуманитарна криза и застрашава турската национална сигурност. "Никой не може да дърши силите и войниците ни в капан. Обсъждаме темата с Русия и Иран," каза външният министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция в Ливан. "Тав сме не защото не можем да се измъкнем, а защото не искаме. Там сме в съответствие със сделката, която сключихме с Русия."

Това съобщение турският държавен глава е предал и на Путин, добавяйки, че сирийската армия е нарушила примирие в Идлиб и е попречила на опитите за решение на кризата.

На партийно събитие Ердоган е заявил според "Ройтерс", че се очаква да обсъди темата и с американския си колега Доналд Тръмп. Турция и Русия са на различни страни във войната - Анкара подкрепя противници на Асад, а Москва, заедно с Техеран, е поддръжник на режима в Дамаск и му помогна да обърне хода на конфликта в своя полза.

Към границата

Вчера турският "Хюриет" съобщи, че и друг пункт ("номер 8"), северно от Хан Шейхун, е подложен на обстрел.

Междувременно в отвоюваните от опозицията райони силите на Асад прилагат добре познатата от други провинции тактика с отваряне на "хуманитарни коридори", в които желаещите да напуснат цивилни да го направят. Това се случи в Алепо, Дараа (край Дамаск) и другаде в последните години.

Според ООН от началото на новата кампания срещу Идлиб през април са загинали стотици. Избягалите в провинцията от други райони са няколко милиона. "Хюриет" твърди, че в провинцията в момента има 4 млн. души (при 3-3.5 млн. миналото лято), сред тях - стотици хиляди избягали от сраженията други провинции.

Над 500 хил. души, принудени да напуснат домовете си в северозападната част на страната, са избягали към турската граница според неправителствени организации. Турция затегна контрола по границата си преди две години и ограничи приема на сирийци, част от които дори опитва да върне доброволно на сирийска територия. Този план е част от замисъла на "обезопасената зона", която Анкара иска да създаде с Вашингтон и да осигури там възможност за връщане на бежанци.

Дневник