В петък Марсел Кител обяви, че на 31 години прекратява състезателната си кариера в колоезденето. Възраст, в която много състезатели достигат пика в представянето си в този спорт.

Германецът беше сред най-успешните спринтьори в последните години. Най-значими в кариерата му са 14-те етапни победи в най-голямото колоездачно състезание в света Тур дьо Франс.

В сайта си Кител пусна изявление, с което съобщи отказването си, като "Дневник" публикува изповедта на германския колоездач:

Бих искал да ви кажа, че днес прекратявам кариерата си като професионален колоездач. Мислих дълго за това трудно решение и го обсъждах с най-близките ми приятели и семейството.

Не взех решението бързо, но го обмислях от дълго време. По време на почти 20-годишната ми спортна кариера имаше не само невероятни успехи, но и трудни моменти. Винаги съм бил този, който открито поставя под въпрос и разсъждава, когато се случват такива неща, за да мога да се уча и да стана по-добър. Това, заедно с хората около мен, ме направи успешния спортист, който съм сега, но този метод също ме научи да оставя старите си възгледи и да заучавам нови. Знам, че животът ми представлява много повече от просто спорт, например бъдещото ми семейство.

Напоследък зачести мисълта за такова бъдеще без колоездене, както и осъзнаването на жертвите, които един толкова красив, но и много труден спорт като колоезденето, носи със себе си. Най-големият въпрос през последните няколко месеца беше: Мога ли и искам ли да продължа да правя жертвите, необходими, за да бъда спортист от световна класа. И отговорът ми е: Не, не искам това повече, защото винаги съм смятал ограниченията на най-добрите спортисти като нарастваща загуба на качеството им на живот. Ето защо съм много щастлив и горд, че в този момент от живота ми мога да взема решението да следвам сърцето си в нова посока.

Дневник