Природозащитници поискаха днес делфинариумът във Варна да бъде затворен, заради нехуманно отношение към животните, отглеждани там. Повод за протеста стана последният от общо шест случая през последните пет години, при които новородени животни умират в атракциона. Според протестиращите подобни увеселителни паркове злоупотребяват с делфините, като ги държат в плен за представления и бизнес.

Въпреки протеста пред сградата на делфинариума, днешните представления не бяха отменени.

Природозащитниците твърдят също, че представленията с делфини са вид експлоатация, а сградата на варненския делфинариум е твърде тясна за делфините. В нея те са принудени да живеят в басейн дълъг 12 м. , които в природата бозайниците плуват по около 150 км на ден.

Часове преди началото на протеста от компанията собственик на делфинариума разпространиха становище , в което публикациите за нехуманно отношение и смърт на новородени животни в атракциона са определени като "неверни твърдения със сензационен характер".

Освен това от "Феста делфинариум" твърдят в становището си, че делфини, обитаващи делфинариуми, не могат да бъдат пуснати в дива среда, за което настояват природозащитниците, защото няма как да се приспособят към нея. На това основание от компанията дават примери, според които за животните е по-здравословно и безопасно да бъдат отглеждани в плен, отколкото на свобода.

Дневник