През 2018 година броят на пътниците, които са пътували с морски круиз от страна на ЕС до различни дестинации, достига 7 милиона души, като надминава рекорда от 6.9 млн. през 2012 г., сочат данните на Евростат, цитирани от БТА.

От България круизен кораб не е тръгвал през последните пет години. За последно това е станало през 2013 г. от морските пристанища.

Най-много пътници (около 85 на сто от всички пътували) са започнали своя круиз в една от петте страни на ЕС, като лидерството за най-много туристи на круизни кораби се държи от Италия - близо 2 млн. души са тръгнали на път от пристанища в Италия. Следват: Испания - 1.5 млн. пътници, Германия - 1.1 млн. пътници, Великобритания - 1 млн. пътници и Белгия - 500 хиляди пътници.

Най-много пътници са потеглили на круизни пътешествия от две европейски пристанища, които държат лидерството при този вид туризъм: Саутхямтън, Великобритания - над 830 хиляди пътници и Барселона, Испания - 720 хиляди пътници.

При съседните на България страни безспорен лидер в круизните пътувания е Гърция с над 220 хил. пътници от пристанища на южната ни съседка. Броят на круизните пътувания от Турция бележи спад: от 250 хил. пътници през 2013 г. - до около 60 хил. през м.г. и то предимно с дестинации в Средиземно море.

От Румъния също няма реализиран нито един круиз от свое пристанище през миналата година.

Морските круизни пътувания, обхванати от тази статистика, са тези, при които пътниците са снабдени със собствени каюти и развлечения на борда. Пътниците на фериботи или на еднодневни екскурзии с кораб не са включени в изследването, уточнява Евростат.

Дневник