Британският премиер Борис Джонсън не остана длъжен на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който днес го попита риторично дали иска да влезе в историята като "Господин без сделка", предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Джонсън бързо реагира, като предупреди Туск, че именно той ще стане известен като "Господин без сделка", ако не се съгласи да бъдат внесени промени в споразумението за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.

Британският премиер увери, че не иска Брекзит без сделка, но подчерта, че това ще е възможно само ако от договора отпадне т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница.

"Ще кажа на нашите приятели в ЕС, че ако те не искат Брекзит без сделка, тогава ще трябва да се отървем в договора от предпазния механизъм. Ако Доналд Туск не иска да си тръгне като Господин без сделка, тогава аз се надявам, че той също осъзнае това", заяви Джонсън пред репортери в Биариц.

По-рано днес председателят на Европейския съвет даде да се разбере, че няма да сътрудничи в подготовката на Брекзит без сделка. 

Дневник