В последните години учени астрономи откриха десетки планети, за които се предполага, че имат условия за живот. Повечето от тях са на много голямо разстояние и за момента трудно може да се мисли за тяхното колонизиране. Съвременните технологии вече позволяват при изследването на екзопланетите буквално да се види всяка точка със светлина по повърхността ѝ.

Как обаче би изглеждала Земята от няколко светлинни години разстояние? И как нейният образ може да помогне в търсенето на извънземен живот? Отговорите на тези въпроси потърси екип от учени, а резултатът беше разпространен от публикация в списание Science.

За да ускорят процеса на търсене на нова планета за живот, астрономите решиха да обърнат фокуса върху Земята. Чрез установяване на всяка промяна в светимостта на една малка точка на планетата, учените анализират кривите на светимостта на Земята, сякаш е на много светлинни години.

След обработването на около 10 хил. снимки от спътник на НАСА, който се намира на границата на гравитационния баланс между Земята и Слънцето, като това му позволява да вижда само дневната страна на планетата, те направиха снимка на Земята, както би я видял някой от разстояние няколко светлинни години.

Снимките са правени на 10 специфични дължини на вълната на всеки един до два часа през 2016 и 2017 г. За да моделират извънземната гледна точка, изследователите намаляват изображенията до едно показание на яркостта за всяка дължина на вълната. Така десетте точки на вълната дават десет криви на светимостта, които астроном би могъл да наблюдава, ако изследва Земя в продължение на две години на голямо разстояние.

Сравнявайки кривите с оригиналните изображения и взимайки предвид 24-часовото въртене на Земята, учените направиха контурна карта на сушата и водите на планетата. Черните линии на изображението показват приблизителната брегова линия. Благодарение на тях при следващи изследвания на екзопланети астрономите ще могат да преценят дали на тях има водни ресурси, които са ключови за живот.

От разпространената двуизмерна снимка на Земята могат да се очертаят Африка (в центъра), Азия (горе вдясно) и Америка (вляво). Засега обаче тази карта не може да даде желаната резолюция, с която реално да се види как изглежда самата планета.

Дневник